Kad būtų absorbuojamos žarnyne, trigliceridų ir fosfolipidų formos turi suvirškinti kasos lipazė, o etilo esteriams reikalingas papildomas virškinimo fermentas, vadinamas karboksilo esterio lipaze. Todėl pastarąjį iš šių preparatų reikia vartoti su riebiu maistu, kad būtų skatinamas šių fermentų aktyvumas. Priešingai, laisvųjų riebalų rūgščių preparatai nereikalauja fermentinio virškinimo ir gali būti vartojami neatsižvelgiant į suvartojamą maistą.[20]
Papildomų omega-3 galima įsigyti kaip žuvų taukus ir dumblių aliejaus produktus.[19] Dumblių EPA ir DHR šaltiniai tinka žmonėms, kurie laikosi veganiškos (tik ne želatinos kapsulių) ar vegetariškos dietos, arba tiems, kurie nevalgo žuvies.[21] Tačiau šiuose produktuose paprastai yra mažesnė omega-3 koncentracija nei panašios kainos žuvų taukų produktuose.
Trigliceridų forma
Žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys EPA ir DHR dažniausiai yra trigliceridų pavidalo, sudarytos iš trijų omega-3 riebalų rūgščių, susietų su glicerolio stuburu. Molekulinio distiliavimo procesas pašalina glicerolio pagrindą ir pakeičia jį etanolio pagrindu, sukuriant etilo esterio formą. Šiame etape jis gali būti paverstas atgal į trigliceridų formą, naudojant procesą, vadinamą pakartotiniu esterifikavimu, pridedant glicerolio pagrindą atgal į EPA arba DHR.[22]
Fosfolipidų forma
Kai kurios riebiose žuvyse esančios omega-3 yra fosfolipidų pavidalu, kurios palengvina riebalų rūgščių įsisavinimą į raudonųjų kraujo kūnelių membranas ir vėliau patekimą į organizmo audinius.[23] Tačiau fosfolipidų preparatai dažnai suteikia žymiai mažesnę šios formos koncentraciją arba mažiau ekonomiškas dozes, o tai gali paneigti tam tikrą jų padidintą biologinį prieinamumą.
Etilo esterio forma
Etilo esteriai gaunami molekuliniu būdu distiliuojant natūralius trigliceridus[24]. Jie buvo naudojami kai kuriuose sėkmingiausiuose intervenciniuose tyrimuose, tačiau jų biologinis prieinamumas gali būti mažesnis nei kai kurių kitų formų, ypač jei nėra riebaus maisto.[25] Tai gali būti problematiška kai kuriems žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, kuriems dažnai patariama laikytis mažai riebalų turinčios dietos.[26] Etilo esterio formulės naudojamos kai kuriuose papilduose, pvz. omega-3s Lovaza (EPA ir DHR) ir Vascepa (tik EPA).[27]
Klinikinių tyrimų metu Omega-3 indekso nustatymas
Galimas klaidinantis tam tikrų omega-3 klinikinių tyrimų ir jų rezultatų (indekso) kintamasis gali būti potencialiai nepatikimų biologinių žymenų naudojimas – veiksnys, dėl kurio rezultatai gali būti sunkiai interpretuojami.
Ilgalaikis omega-3 suvartojimo matas
„Omega-3 indeksas iš tikrųjų yra tik rizikos veiksnys, kaip ir cholesterolis, išskyrus tą, kurį galite lengvai pakeisti... galite tiesiog valgyti daugiau žuvies arba vartoti maisto papildus ir galite padidinti omega-3 lygį bei sumažinti riziką.“ – William Harris, Ph.
Omega-3 koncentracija gali būti matuojama plazmoje, serume arba raudonuosiuose kraujo kūneliuose; tačiau raudonųjų kraujo kūnelių koncentracija yra stabilesnė ir labiau atspindi ilgalaikį vartojimą nei koncentracija plazmoje, kuri svyruoja kasdien.[28] [29]
Harriso ir von Schacky sukurtas Omega-3 indeksas matuoja EPA + DHR kiekį procentais nuo visų raudonųjų kraujo kūnelių membranoje esančių riebalų rūgščių ir gali būti išmatuojamas kaip staigios širdies mirties rizikos biologinis žymeklis.[30] Tvirti įrodymai rodo, kad omega-3 indekso tikslinis diapazonas nuo 8 iki 11 procentų suteikia didžiausią naudą sveikatai.[30] Nors Omega-3 indeksas atspindi omega-3 koncentraciją daugumoje organų, plazmos smegenų neurotrofinių faktorių lygis gali geriau atspindėti koncentraciją smegenyse.[31]
Dar reikia standartizuotų metodikų, kurie leistų sukurti lygiavertes priemones, leidžiančias mokslininkams palyginti skirtingus tyrimus ir įvertinti klinikinių tyrimų rezultatus[32].
Kodėl rekomenduojamas vartojamas kiekis yra per mažas
Nauji tyrimai rodo, kad optimaliai žmonių sveikatai, ypač mažai vartojamų gyventojų, gali prireikti daug didesnio suvartojimo, nei taikant dabartinius adekvatumo standartus[33]. Food and Nutrition Board of the National Academies of Medicine daugiausia dėmesio skiria tinkamam ALA vartojimui, nes jį galima paversti EPA ir DHR. Tačiau rekomenduojami kiekiai yra konservatyvūs – atitinkamai tik 1,6 ir 1,1 gramo per dieną vyrams ir moterims. Nors manoma, kad šie kiekiai sudaro maždaug 500 miligramų EPA ir DHR[34], konversijos procesas yra neefektyvus ir žmonėms labai skiriasi (galbūt tik 10 procentų paverčiama).[35]
Tai, kaip žmogaus omega-3 koncentracija kraujyje reaguoja į suvartojimą, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant individualią pradinę koncentraciją, kūno svorį, suvartotą kiekį, genetinius riebalų rūgščių metabolizmo skirtumus, lytį, amžių, o papildų atveju – dozę ir formulę.[36] [33] Vieno tyrimo metu trigliceridų preparatai padidino Omega-3 indeksą 1 proc. daugiau nei tos pačios dozės etilo esterio preparatai.[33] Tai iš dalies gali būti paaiškinta tuo, kad tikriausiai padidėjęs trigliceridų formų biologinis prieinamumas, palyginti su etilo esteriais (parodo kai kurie tyrimai, bet ne kiti).[22][37] Be to, papildomos omega-3 yra oksiduojamos, todėl produkto kokybė ir (arba) oksidacijos būsena taip pat gali turėti įtakos.[38]
Optimalus omega-3 suvartojimas daugumai suaugusiųjų
Siekdami numatyti, kiek papildomų EPA ir DHR reikia, kad Omega-3 indeksas padidėtų nuo 4 iki 8 procentų, mokslininkai išanalizavo daugiau nei 1400 dalyvių duomenis iš 14 intervencinių tyrimų. Vidutinė papildų vartojimo trukmė buvo 13,6 savaitės, o vidutinė dozė buvo 1 983 miligramai maisto papildo arba receptinio produkto. Mokslininkai apskaičiavo, kad dozė, reikalinga norint padidinti Omega-3 indeksą iki rekomenduojamo 8 procentų ar didesnio intervalo, svyravo nuo 1750 iki 2500 miligramų (1,75-2,5 gramo) per dieną.[33]
Omega-3 riebalų rūgščių įsisavinimas į audinius skiriasi
Žmogaus omega-3 lygis skiriasi priklausomai nuo daugelio veiksnių, įskaitant genetiką, mitybą, lytį ir amžių, ir gali neatspindėti suvartojamo kiekio.
Pasaulinis omega-3 riebalų rūgščių kiekio kraujyje tyrimas.
Pasaulinė apklausa parodė, kad nors daugumos šalių piliečiai turi mažą omega-3 koncentraciją, kai kuriose šalyse, įskaitant Japoniją, Pietų Korėją, Daniją ir Grenlandiją, jos yra didesnės, greičiausiai dėl su maistu gaunamų skirtumų ir vieno nukleotido polimorfizmų (single nucleotide polymorphisms SNP, genetinių variacijų), turinčių įtakos riebalų rūgščių metabolizmui.[39] [40] Pirminiai SNP, darantys įtaką omega-3 metabolizmui žmonėms, yra tie, kurie randami genuose, kurie koduoja riebalų rūgščių desaturazę (vadinamą FADS) ir riebalų rūgščių elongazę (vadinamą ELOVL)[41].
Mitybos veiksniai taip pat gali turėti įtakos omega-3 koncentracijai. Pavyzdžiui, žmonės, besilaikantys veganiškos ir vegetariškos dietos, yra linkę į mažesnę koncentraciją.[42] [43] Be to, maisto produktų, vartojamų kartu su omega-3 papildais, riebumas gali turėti įtakos absorbcijai.[20]
Omega-3 riebalų rūgštys: apžvalga
Lytis ir amžius taip pat turi įtakos žmogaus polinesočiųjų riebalų rūgščių koncentracijai. 51 tyrimo metaanalizė parodė, kad vyrų arachidono rūgšties (omega-6 riebalų rūgštis) ir DHR procentinė dalis plazmos lipidų procentais yra mažesnė nei moterų [44], o tai rodo, kad ilgos grandinės riebalų rūgštys skiriasi nuo lyties, kurią galbūt moduliuoja lytiniai hormonai. Panašiai jaunos moterys turi didesnį DHR ir mažesnį EPA kiekį nei vyresnio amžiaus moterys, o tai rodo, kad jaunesnės moterys turi didesnį gebėjimą paversti EPA į DHR, greičiausiai dėl DHR svarbaus vaidmens reprodukcijai ir vystymuisi.[45]Be to, riebalų rūgščių kiekis keičiasi su amžiumi, todėl Omega-3 indeksas yra didesnis, o linolo rūgšties kiekis mažesnis.[4] [46]
Omega-3 riebalų rūgščių poveikis sveikatai
Daugiau nei penkis dešimtmečius trukę tyrimai atskleidė, kad omega-3 riebalų rūgštys yra susijusios su beveik visais žmogaus fiziologijos aspektais, darydamos platų poveikį daugeliui organų sistemų ir, be kita ko, įtakoja širdies ir kraujagyslių, neurokognityvinę, raumenų ir kaulų sistemos, imunologinę ir kvėpavimo takų sveikatą.
Uždegimo sprendimas
„Iš tikrųjų tai yra gluminantis molekulių rinkinys... sudarytas iš EPA ir DHR, kurios veikia skirtingus ląstelių tipus ir receptorius skirtingais mechanizmais [...], kurios slopina uždegiminį atsaką ir neleidžia jam tapti nekontroliuojamai.“ – William Harris, Ph.D.
Uždegimas, svarbus organizmo imuninio atsako elementas, yra apsauginis atsakas, apimantis daugybę imuninių ląstelių, ląsteles signalizuojančių baltymų ir priešuždegiminių veiksnių. Nors uždegimo prevencija ar mažinimas gali atrodyti protinga, nauji įrodymai rodo, kad uždegimo pašalinimas gali būti vienodai svarbus norint išlaikyti gerą sveikatą.
Uždegimo išnykimas yra koordinuotas atsakas, apimantis šalutinius omega-3 riebalų rūgščių metabolizmo produktus, vadinamus specializuotais pro-resolving mediatoriais ( specialized pro-resolving mediators, SPM).[47] [48] Buvo nustatytos keturios SPM šeimos, įskaitant rezolvinus, lipoksinus, protektorius ir maresinus. Šie SPM skatina apoptozę, reguliuoja leukocitų (baltųjų kraujo kūnelių) aktyvumą ir mažina uždegimą skatinančių mediatorių gamybą.
Klinikinio tyrimo rezultatai rodo, kad omega-3 riebalų rūgščių papildai padidina SPM kiekį kraujyje iki 24 valandų po nurijimo. Dvigubai aklame, placebu kontroliuojamame kryžminiame tyrime dalyvavo 22 sveiki savanoriai nuo 19 iki 37 metų amžiaus, kurie vartojo žuvų taukų papildus, praturtintus omega-3 riebalų rūgštimis. Praėjus dviem, keturioms, šešioms ir 24 valandoms po papildo vartojimo, dalyviai davė kraujo mėginius analizei, kuri atskleidė nuo laiko ir dozės priklausomą kraujo SPM lygio padidėjimą, kuris išliko iki 24 valandų.[49]
Uždegiminių biomarkerių mažinimas senstant
Lėtinis silpno laipsnio uždegimas skatina daugelio senėjimo ligų požymius – reiškinį, vadinamą uždegimu. Ši uždegimo forma dažnai vadinama „steriliu“, nes ji apima nedidelę imuninių ląstelių infiltraciją, kai nėra patogeno.[50] Uždegimą skatinantys procesai ir dėl jo kylančios patologinės būklės yra dvikrypčiai ir apima daugybę fiziologinių procesų bei kelių, kurių daugelis susikerta su senėjimo požymiais, pvz., oksidaciniu stresu, kuris skatina telomerų trumpėjimą.
Omega-3 riebalų rūgščių papildymas gali užkirsti kelią telomerų trumpėjimui ir sulėtinti senėjimą. Dvigubai aklas atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas, kuriame dalyvavo 106 suaugusieji nuo 40 iki 85 metų, sėdintys ir turintys antsvorio, ištyrė papildomų omega-3 riebalų rūgščių poveikį, palyginti su kasdieniu placebu. Norėdami įvertinti omega-3 riebalų rūgščių įtaką placebui, tyrėjai išmatavo telomero ilgį, telomerazės aktyvumą ir oksidacinio streso žymenis. Jie nustatė, kad papildai sumažino omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykį kraujyje, o tai buvo susiję su ilgesniu telomero ilgiu. Jie taip pat pastebėjo, kad omega-3 riebalų rūgščių papildai sumažino oksidacinio streso žymenis 15 procentų.[8]
Atskiras tyrimas ištyrė omega-3 papildų poveikį uždegimui ir telomerų ilgiui reaguojant į stresą. Atsitiktinių imčių kontroliuojamame intervenciniame tyrime dalyvavo 138 sėdintys suaugusieji, turintys antsvorio ir kurių amžius buvo nuo 40 iki 85 metų. Dalyviai keturis mėnesius kasdien vartojo omega-3 papildus arba placebą. Prieš ir po intervencijos dalyviai atliko testą socialiniam stresui įvertinti. Dalyviai taip pat pateikė kraujo ir seilių mėginius kaip priemonę kortizoliui (streso hormonui), telomerazei matuoti; priešuždegiminiai citokinai, įskaitant interleukiną (IL)-10 (IL-10); ir priešuždegiminiai citokinai, įskaitant IL-6, IL-12 ir naviko nekrozės faktorių-alfa (TNF-alfa).
Atlikus testą nepalankiausiomis sąlygomis, placebo grupės dalyvių telomerazės aktyvumas sumažėjo 24 proc., o IL-10 – 26 procentais; tačiau abi omega-3 grupės buvo apsaugotos nuo šio atsako, net įvertinus pradinį reaktyvumą stresui, amžių, juosmens apimtį ir lytį. Dalyviams, vartojusiems 2,5 g omega-3, kortizolio kiekis sumažėjo 19 proc., o IL-6 – 33 proc., palyginti su placebo grupe. Autoriai padarė išvadą, kad sumažinus uždegimą ir streso hormonų kiekį, omega-3 papildai gali paskatinti ląstelių atstatymą ir sulėtinti senėjimą. Šis atsako į stresą sumažėjimas taip pat gali sumažinti depresijos riziką, todėl šios išvados yra svarbios ir psichinei sveikatai.[51]
Omega-3 riebalų rūgštys gali sumažinti uždegimą dėl epigenetinio poveikio.
Didesnis omega-3 riebalų rūgščių suvartojimas gali sušvelninti lėtinį uždegimą, pakeisdamas interleukino-6 (IL-6) promotoriaus metilinimo modelį ir sumažindamas šio priešuždegiminio citokino aktyvumą. Interleukinas-6 dalyvauja imuniniame atsake, tarpininkaudamas ūminės fazės atsakui ir skatindamas teigiamus rezultatus [pvz., jautrinimą insulinui po fizinio krūvio[52]. Tačiau kai IL-6 yra chroniškai padidėjęs, jis taip pat gali prisidėti prie su amžiumi susijusių lėtinių ligų.
2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, turintys didesnę omega-3 koncentraciją, ypač DHR, gautą iš riebių žuvų, pasižymėjo mažesniu IL-6 kiekiu ir sumažino IL-6 promotoriaus metilinimą CpG vietoje, vadinamoje cg01770232. Šis ryšys tarp mažesnio IL-6 promotoriaus metilinimo lygio ir sumažėjusio cirkuliuojančio IL-6 pabrėžia omega-3 svarbą mažinant lėtinį uždegimą per DNR epigenetiką, kuri laikui bėgant gali turėti didelį kumuliacinį poveikį žmonių sveikatai ir galbūt net ilgaamžiškumui.[53]
Šis epigenetinis mechanizmas pabrėžia omega-3 gebėjimą valdyti genų ekspresiją ir formuoti genetinį kraštovaizdį, viršijant jo indėlį į ląstelių membranų dinamiką ar tarpininkų gamybą ir nustatant jo poveikį molekulinio plano lygiu, o ne tik koreguojant ląstelių atsakus. Tačiau verta paminėti, kad kai kurie asmenys, turintys specifinį genetinį IL-6 variantą, nepatyrė tų pačių metilinimo pokyčių vartojant omega-3, o tai rodo, kad jų genetinė sandara gali turėti įtakos naudingo fiziologinio atsako į omega-3 riebalų rūgštis laipsniui tam tikrose biologinėse srityse.
Pagerina ilgaamžiškumą ir sumažina ankstyvą mirtį
„Žmonės, kurių omega-3 lygis buvo didžiausias, palyginti su mažiausiu, buvo 15 procentų mažesnė tikimybė mirti [...] ir tai labai priklausė nuo dozės: kuo didesnis omega-3, tuo mažesnė rizika.“ – William Harris, Ph.D.
https://www.researchgate.net/profile/William-Harris-17
Epidemiologiniai duomenys atskleidė tvirtą ryšį tarp omega-3 vartojimo ir sumažėjusios priešlaikinės mirties rizikos.
Tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 42 000 žmonių iš 17 būsimų kohortų, omega-3 koncentracija kraujyje buvo atvirkščiai susijusi su mirties nuo visų priežasčių rizika. Mirtingumas dėl visų priežasčių buvo 15–18 procentų mažesnis tų, kurių ilgosios grandinės omega-3 EPA, DHR ir dokozapentaeno rūgšties kiekis buvo didžiausias, palyginti su mažiausiu, tačiau ryšio su ALA nepastebėta. Šie duomenys rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys – pirmiausia jūros kilmės – yra atsakingos už mažesnę priešlaikinės mirties riziką.[54]
Bendruomenėje atliktas populiacijos tyrimas 11 metų stebėjo 2 240 60 metų amžiaus žmonių, nesergančių širdies ir kraujagyslių ligomis. Tyrėjai nustatė, kad raudonųjų kraujo kūnelių riebalų rūgščių koncentracijos numatė mirties nuo visų ankstyvos mirties priežasčių riziką taip pat tiksliai, kaip ir standartiniai širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai, tokie kaip amžius, kraujospūdis, rūkymas ir diabeto būklė. 11 metų išgyvenamumas buvo 85 procentai nerūkančiųjų, turinčių didelę omega-3 koncentraciją, palyginti su 47 procentais rūkančiųjų, kurių omega-3 kiekis buvo mažas. Įdomu tai, kad rūkančiųjų, turinčių daug omega-3, ir nerūkančiųjų, turinčių mažai omega-3, išgyvenamumas buvo toks pat – 71 proc., o tai rodo, kad žema omega-3 būklė yra tokia pat žalinga kaip ir rūkymas.[55]
Tyrime, kuriame dalyvavo 2500 dalyvių nuo 66 iki 73 metų, kurie buvo stebimi maždaug septynerius metus, didesnis Omega-3 indeksas buvo susijęs su sumažėjusia rizika mirti dėl visų pirmalaikės mirties priežasčių. Asmenys, priklausantys aukščiausiam omega-3 riebalų rūgščių kvintiliui, turėjo 35 procentais mažesnę mirties riziką nei tie, kurie buvo žemiausiame kvintilyje.[56]
Sumažėjusi mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika
Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties ir negalios priežastis, o jos dažnis didėja su amžiumi. Daugelis veiksnių turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligų rizikai, įskaitant elgesio veiksnius, tokius kaip mityba, fizinis aktyvumas ir rūkymas. Sveikatos parametrai, įskaitant cholesterolį, kraujospūdį, gliukozės kontrolę, svorį, genetiką ir amžių, taip pat padeda stratifikuoti riziką. Kai kurie iš šių veiksnių, pavyzdžiui, mityba, yra keičiami, o kiti, pavyzdžiui, amžius ir genetika, negali būti keičiami.[57] Kai kurie tyrimai rodo, kad Omega-3 indeksas yra geras širdies ligų prognozuotojas, panašus į kitus gerai žinomus rizikos veiksnius.[30]
Stebėjimo duomenys rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant mirtį, riziką. Pavyzdžiui, perspektyviame tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 20 000 vyrų nuo 40 iki 84 metų amžiaus, nustatyta, kad vyrai, kurie du kartus per savaitę suvalgė vieną ar dvi porcijas žuvies, turėjo mažesnę staigios širdies mirties riziką nei tie, kurie žuvį valgė rečiau nei kartą per mėnesį per 11 metų tyrimo laikotarpį[58]. Tikėtina, kad ši asociacija buvo siejama su omega-3, esančiomis žuvyje.[59]
Klinikiniai tyrimai, kuriuose vertinama, ar papildomi omega-3 gali turėti tokią pat naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, kaip ir valgant žuvį, davė įvairių rezultatų, galbūt dėl bandymų plano skirtumų.[60]
Dviejuose svarbiuose atsitiktinių imčių kontroliuojamuose tyrimuose GISSI-Prevenzione ir JELIS buvo įvertintas omega-3 riebalų rūgščių gebėjimas užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms ir atitinkamai žmonių, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis arba nenormaliais kraujo lipidų kiekiais, mirtimi. GISSI-Prevenzione tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 5600 esama širdies ir kraujagyslių liga sergančių dalyvių, kurie kasdien vartojo 900 miligramų EPA+DHR arba placebą, parodė, kad staigios širdies mirties atvejų sumažėjo per 3,5 metų stebėjimo laikotarpį[61]. JELIS tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 18 000 dalyvių, kurie penkerius metus kasdien vartojo statinus ir 1,8 gramo išgryninto EPA arba placebą, dalyviai, vartoję EPA priedą, patyrė 19 procentų širdies ir kraujagyslių sutrikimų sumažėjimą. Tačiau tiems, kurių trigliceridų kiekis didesnis (daugiau nei 150 mg/dl) ir mažesnis DTL-C (didelio tankio lipoproteinų cholesterolio) kiekis (mažiau nei 40 mg/dL), širdies ir kraujagyslių reiškinių skaičius sumažėjo 53 procentais, gydant EPA.[62]
REDUCE-IT, STRENGTH ir VITAL omega-3 intervencijos tyrimų santrauka.
VITAL tyrime tyrėjai atsitiktiniu būdu atrinko daugiau nei 25 000 sveikų dalyvių, kurie maždaug penkerius metus gavo 840 miligramų EPA ir DHR (per vaistą Omacor) arba placebą. Pirminis sudėtinis rezultatas – sumažėjęs širdies ir kraujagyslių ligų arba didelių širdies ir kraujagyslių reiškinių skaičius – grupėse nesiskyrė. Tačiau antriniai rezultatai atskleidė, kad širdies priepuolio rizika sumažėjo 28 procentais, o bendra koronarinė širdies liga sumažėjo 17 procentų omega-3 grupėje, ypač tiems, kurie valgė mažai žuvies.[63]
Atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas REDUCE-IT, kuriame dalyvavo daugiau nei 8 000 dalyvių, vartojusių statinus ir turinčių didelę širdies ir kraujagyslių ligų riziką, parodė, kad 4 gramai EPA (tik receptinė EPA formulė, vadinama icosapent etil) per dieną maždaug penkerius metus buvo susijęs su 25 procentų sumažinimu širdies ir kraujagyslių ligų mirčių dažniu, įskaitant 5].
Keista, bet kitas didelis tyrimas, STRENGTH, buvo sustabdytas anksti, nes mažai tikėtina, kad bus pasiektas palankus rezultatas. Tyrime dalyvavo daugiau nei 13 000 žmonių, vartojusių statinus ir turinčių didelę širdies ir kraujagyslių ligų riziką, kurie kasdien vartojo 4 gramus EPA ir DHR (per vaistą Epanova, laisvųjų riebalų rūgščių formą) arba placebą (kukurūzų aliejų). Kai kurie mokslininkai teigia, kad DHR pridėjimas galėjo paneigti EPA poveikį arba didelė EPA dozė ir gryna formulė buvo lemiamas veiksnys, lemiantis REDUCE-IT sėkmę ir STRENGTH nesėkmę[64]. Įdomu tai, kad STRENGTH tyrimo metu tiek gydymo, tiek placebo grupėse pasireiškė mažesni nepageidaujami rezultatai, palyginti su gydymo grupe REDUCE-IT. Šie skirtingi poveikiai atspindi, kaip bandymo planas, apimantis sudėtinį baigtį, gali pakeisti išvadų aiškinimą.
Išsami 40 klinikinių tyrimų duomenų analizė parodė, kad žuvų taukų papildymas buvo susijęs su mirtinų širdies priepuolių rizikos sumažėjimu 35 proc., širdies priepuolių – 13 proc., o mirtinos koronarinės širdies ligos – 9 proc. Analizė atskleidė, kad omega-3 poveikis priklausė nuo dozės, o nauda širdies ir kraujagyslių sistemai didėja didėjant dozei. Pavyzdžiui, pridėjus papildomus 1000 miligramų EPA ir DHR per dieną, širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėjo dar 5,8 proc., o širdies priepuolio rizika – dar 9 procentais.[65]
Daugelis veiksnių gali turėti įtakos omega-3 testo rezultatams.
Formulės, dozės ir visi klinikiniai kontekstai, kuriuose omega-3 riebalų rūgštys yra optimaliai kardioprotekcinės, dar nėra visiškai nustatyti. Nepaisant to, omega-3 riebalų rūgštys daro įtaką daugeliui biologinių mechanizmų, kurie naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, pvz., priešuždegiminį, trombocitų agregaciją, trigliceridų kiekį plazmoje ir kraujospūdį mažinantį poveikį. Be to, keli intervenciniai tyrimai patvirtina jų naudojimą širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Būsimi klinikiniai tyrimai, kuriais kontroliuojama individuali genetika ir matuojamas omega-3 kiekis kraujyje prieš ir po intervencijos, gali atsakyti į kai kuriuos neišspręstus klausimus.
Tyrimai nevisiškai išaiškino omega-3 kardioprotekcinį poveikį sukeliančių mechanizmų. Tačiau riebalų rūgščių dalyvavimas palaikant ląstelių membranų sklandumą, reguliuojant ląstelės membranos jonų kanalus (siekiant skatinti sveiką širdies ritmą), užkirsti kelią uždegiminiams procesams ir pašalinti uždegimą yra tikėtini kandidatai.[66]
Omega-3 sustiprina pratimų poveikį
Omega-3 riebalų rūgštys skirtos ne tik smegenims ir širdžiai – jos taip pat išsaugo ir padeda didinti raumenų masę dėl antikatabolinio ir anabolinio poveikio.
Kaip omega-3 veikia raumenis
Mokslas išryškino omega-3 riebalų rūgščių poveikį:
- Omega-3 sumažina anabolinį pasipriešinimą esant nenaudojimo atrofijai – užkertamas kelias beveik pusei raumenų praradimo ir padidėja skeleto raumenų masės sugrįžimas į pradinį lygį po kelių savaičių imobilizacijos.
- Omega-3 stiprina raumenų baltymų sintezę (MPS), nes gerina organizmo reakciją į insuliną ir aminorūgštis.[67]
- Omega-3 turi priešuždegiminį poveikį, kuris taip pat gali sumažinti sarkopenijos, būklės, kurią sukelia lėtinis silpnas uždegimas, sunkumą.
- Omega-3 papildai padidina omega-3 riebalų rūgščių sudėtį skeleto raumenų membranose ir keičia mitochondrijų bioenergetiką.[68]
Omega-3 poveikis neapsiriboja raumenų išsekimo ir disfunkcijos prevencija – kartu su jėgos treniruotėmis jie skatina didesnį raumenų jėgos ir funkcinės veiklos padidėjimą vyresnio amžiaus žmonėms.[69]
Įrodyta, kad omega-3 ne tik daro poveikį raumenims, bet ir turi daug naudos širdies ir medžiagų apykaitos sveikatai, ypač dėl uždegimo pašalinimo per šalutinius omega-3 metabolizmo produktus, žinomus kaip specializuoti tarpininkai arba SPM, taip pat dėl jų poveikio kraujo lipidams ir kraujospūdžiui, kraujo krešėjimui ir širdies ritmo stabilizavimui.[48]
Neseniai atliktas tyrimas taip pat rodo, kad kartu su mankšta omega-3 gali turėti dar didesnį poveikį gerinant kardiometabolinius rizikos veiksnius.[70]
Metaanalizės metu dalyvavo 21 tyrimas ir 673 dalyviai – dauguma jų buvo sveiki, tačiau kai kurie iš jų buvo vyresni suaugusieji ir asmenys, turintys antsvorio arba nutukę. Keletas tyrimų taip pat buvo skirti žmonėms, sergantiems specifinėmis ligomis, tokiomis kaip sarkopenija, hiperlipidemija ar širdies nepakankamumas.
Daugiau nei pusė tyrimų naudojo pasipriešinimo lavinimo intervenciją, tačiau aerobikos treniruotės taip pat dažnai pasirodė atskirai arba kartu su pasipriešinimo treniruotėmis. Kai kuriuose tyrimuose buvo naudojamos kombinuotos treniruotės arba didelio intensyvumo intervalinės treniruotės (HIIT). Įprasta omega-3 dozė svyravo nuo 2 iki 3 gramų per dieną, paprastai susidedanti iš EPA ir DHR. Kai kuriuose tyrimuose buvo vartojamos mažesnės dozės, maždaug 1,1 g per parą, o didžiausia buvo 4,5 g per dieną.
Omega-3 papildymas 8–16 savaičių fiziniam aktyvumui:
- Sumažėjusi riebalų masė kiek daugiau nei 1 kilogramu
- Sumažėjęs trigliceridų kiekis
- Sumažėjo uždegiminio biomarkerio naviko nekrozės faktoriaus alfa (TNF-alfa)
- Sumažėjęs sistolinis ir diastolinis kraujospūdis po ~4 mmHg
- Padidėjęs apatinės kūno dalies stiprumas.
Pastebėtas nedidelis MTL padidėjimas, tačiau pokytis buvo tik apie 2,5 mg/dl, palyginti su fiziniu krūviu, ir mažai tikėtina, kad jis bus kliniškai reikšmingas.
Antikatabolinis omega-3 poveikis
Moterims, vartojančioms omega-3 papildus, buvo pastebėtas labai silpnas disfunkcinės atrofijos atsakas, ir jos greičiau grįžo į normalią būklę nei kita grupė, kuri patyrė daug didesnį atrofijos atsaką ir po dviejų savaičių, vadinamų pasyviu remobilizavimu, negrįžo į normalią būklę. [...] Tai tikrai turi anti-katabolinį poveikį. - Stuart Phillips, Ph.D.
https://experts.mcmaster.ca/display/phillis
Griaučių ir raumenų sistema atlieka svarbų vaidmenį struktūroje, judėjime ir medžiagų apykaitos funkcijose. Sarkopenija, progresuojanti, su amžiumi susijusi raumenų ir kaulų sistemos liga, kuriai būdingas raumenų masės ir jėgos praradimas, yra viena iš pagrindinių vyresnio amžiaus žmonių funkcinio nuosmukio ir nepriklausomybės praradimo priežasčių. Prie sarkopenijos prisidedantys veiksniai yra prasta mityba, mažas fizinis aktyvumas ir uždegimas. Kai kurie įrodymai rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys vaidina svarbų vaidmenį palaikant raumenų masės sintezę ir funkciją.
Dešimties atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 550 60 metų ir vyresnių suaugusiųjų, metaanalizė ištyrė omega-3 riebalų rūgščių poveikį raumenų masei, jėgai ir našumui. Bandymai truko nuo 10 iki 24 savaičių ir omega-3 riebalų rūgštys buvo gautos iš įvairių šaltinių, kurių dozės svyravo nuo 0,16 iki 2,6 gramo per dieną EPA ir nuo 0 iki 1,8 gramo per dieną DHA. Vienas tyrimas suteikė 14,0 gramų ALA per dieną. Dalyvių raumenų masė padidėjo maždaug 0,33 kilogramo (~11 uncijų), o jų Timed Up & Go Test (funkcinio mobilumo ir kritimo rizikos testas) laikas sumažėjo 30 sekundžių. Dalyviai, kurie suvartojo daugiau nei 2 gramus omega-3 per dieną, pastebėjo didesnį pagerėjimą, o raumenų masė vidutiniškai padidėjo 0,67 kilogramo (~1,8 svaro). Tarp asmenų, įtrauktų į šešis mėnesius ar ilgiau trunkančias intervencijas, ėjimo laikas pagerėjo beveik 2 metrais per sekundę.[71]
Kita metaanalizė atskleidė, kad omega-3 riebalų rūgščių papildymas padidino liesą kūno masę, griaučių raumenų masę ir keturgalvių raumenų jėgą, kurie yra gyvybiškai svarbūs mobilumui. Išskyrus vieną išimtį, visuose tyrimuose buvo naudojami EPA ir DHR papildai (viename – tik alfa-linoleno rūgštis), kurių dozės svyravo nuo 102 miligramų iki daugiau nei 4000 miligramų. Nors tyrėjai nerado ryšio tarp dozės ir veiksmingumo, duomenys atskleidė, kad net ir mažų omega-3 dozių papildų pakako liesai kūno masei padidinti.[9]
Tyrimas, kuriame dalyvavo 60 sveikų suaugusiųjų nuo 60 iki 85 metų amžiaus, kurie šešis mėnesius vartojo arba iš žuvų taukų gaunamas omega-3 riebalų rūgštis (1,86 gramo EPA ir 1,50 gramo DHR per dieną) arba placebą, parodė, kad tie, kurie vartojo omega-3, padidino raumenų masę, rankeną, viršutinę ir apatinę kūno jėgą ir jėgą.
Apibendrinant, dabartinė literatūra rodo, kad daugelis veiksnių, tokių kaip žmogaus amžius ir medžiagų apykaitos būklė, taip pat papildo dozė ir trukmė, gali turėti įtakos omega-3 papildų vartojimo rezultatams raumenų ir kaulų sistemos sveikatai.
Senėjimas
Kognityvinių gebėjimų sumažėjimas
Demencija ir vėlesnis pažinimo funkcijų praradimas yra dažni senėjimo požymiai. Alzheimerio liga yra vyraujanti demencijos forma, kuria serga net 55 milijonai žmonių visame pasaulyje.
MFSD2A (Major Facilitator Superfamily Domain-containing protein 2a) yra būtinas hematoencifalinio (kraujo ir smegenų) barjero vientisumui ir DHR transportavimui.
Atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas ištyrė ilgalaikių, didelių omega-3 dozių (EPA ir DHR) poveikį pažinimo funkcijai. Tyrime dalyvavo 285 kognityviai sveiki dalyviai, kurie sirgo stabilia vainikinių arterijų liga ir buvo gydomi statinais. Tyrėjai atsitiktine tvarka paskyrė dalyvius, kad jie gautų 3,36 gramo EPA ir DHA kartu arba negerti kasdien 30 mėnesių, ir įvertino dalyvių pažinimo funkciją pradžioje ir po 12 ir 30 mėnesių nuo intervencijos. Jie nustatė, kad dalyviai, vartoję EPA ir DHA, geriau atliko verbalinio sklandumo, kalbos, atminties ir regos-motorinės koordinacijos testus, neatsižvelgiant į amžių, lytį ar diabeto būklę, nei tie, kurie jų nevartojo.[73]
Tačiau sistemingai peržiūrėjus septynis tyrimus, kuriuose buvo vertinamas papildomų arba su maistu gaunamų omega-3 riebalų rūgščių poveikis pažinimo veiklai, nustatyta, kad dauguma išvadų nepasiekė statistinės reikšmės. Nors kai kurie tyrimai parodė tam tikrą omega-3 naudą, poveikis apsiribojo keliomis kognityvinio vertinimo skalėmis, o didžiausia nauda buvo pastebėta dalyviams, sergantiems labai lengva Alzheimerio liga.[2]Kitos apžvalgos, apimančios 14 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų, autoriai padarė išvadą, kad omega-3 papildai gali turėti teigiamą poveikį pažinimo funkcijoms ir gali būti naudinga vyresnio amžiaus žmonėms kaip prevencinė ar terapinė priemonė[7]. Kaip aprašyta aukščiau, kai kurie išvadų skirtumai gali būti susiję su dozės, trukmės ir rezultatų skirtumais.
Vienas iš mechanizmų, skatinančių teigiamą omega-3 poveikį pažinimo funkcijai, gali būti riebalų rūgščių gebėjimas skatinti pagumburio neurogenezę, kuri yra sutrikusi sergant Alzheimerio liga.[12] Graužikų tyrime, kurio metu tyrėjai suteikė pelėms DHR su maistu arba injekcijomis, gydytiems gyvūnams buvo padidėjęs pagumburio neurogenezės lygis.[75]
Panašiai, būsimame intervenciniame tyrime buvo tiriamas omega-3 poveikis pažinimui. Jie suteikė 65 vyresnio amžiaus žmonėms 2,2 g omega-3 arba placebo per dieną 26 savaites. Tyrėjai nustatė, kad omega-3 pagerino baltosios ir pilkosios medžiagos mikrostruktūrinį vientisumą daugelyje smegenų sričių ir pagerino vykdomąją funkciją. Šie pokyčiai buvo susiję su Omega-3 indekso ir periferinių smegenų neurotrofinio faktoriaus padidėjimu.[76]
APOE-4 ir Alzheimerio liga
Pagrindinis genetinis Alzheimerio ligos rizikos veiksnys yra apolipoproteino E (APOE) geno variantas, vadinamas APOE4.[77]
Įdomu tai, kad žmonės, turintys APOE4 geną, gerai reaguoja į DHR žuvyje, bet ne taip gerai į DHR, esantį daugumoje maisto papildų. Nors mokslininkai iki galo nesupranta mechanizmų, lemiančių šį skirtingą atsaką, buvo pasiūlyti keli mechanizmai. Pirma, daugelyje tyrimų, tiriančių papildų vartojimą, buvo naudojamos mažos omega-3 dozės, mažesnės nei 2 gramai per dieną, o tai rodo, kad APOE-4 nešiotojams gali prireikti didesnių nei 2 gramų omega-3 dozių per dieną. Antra, preliminarūs įrodymai rodo, kad skirtumas yra dviejuose šaltiniuose randama DHR forma. Tai reiškia, kad žuvyje yra DHR fosfolipidų pavidalu, o daugelyje žuvų taukų papildų nėra. Tai lemia, ar DHR yra metabolizuojama į neesterifikuotą DHR (laisvą DHR), ar į fosfolipidų formą, vadinamą lizofosfatidilcholinu DHA (DHA-lizoPC), o tai galiausiai įtakoja, kaip DHR patenka į smegenis.
Kai kurie įrodymai rodo, kad APOE4 nešiotojai sutrikdo laisvo DHA, bet ne DHA-lizoPC, transportavimą smegenyse, todėl padidėja Alzheimerio ligos rizika. Dietiniai šaltiniai, kuriuose yra DHR fosfolipidų pavidalu, gali padidinti DHA-lizoPC koncentraciją plazmoje, o tai rodo, kad ši DHR forma gali atlikti ypatingą vaidmenį Alzheimerio ligos prevencijoje[78].
Omega-3 poveikis elgesiuiomega-3
Depresija
Omega-3 riebalų rūgštys atlieka svarbų vaidmenį neuronų ląstelių funkcijoje, neurotransmisijoje ir imuninėse reakcijose, susijusiose su neuropsichiatrinėmis ligomis, galiausiai įtakojančios nuotaiką ir elgesį. Daugelyje tyrimų buvo tiriamas omega-3 poveikis depresijai, labiausiai paplitusiam nuotaikos sutrikimui visame pasaulyje.[79]
Kadangi depresija sergantiems žmonėms gresia didesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika, mokslininkai atliko atvejo kontrolės tyrimą, kuriame dalyvavo 86 stacionare sergantys depresija, bet neserga širdies ir kraujagyslių ligomis bei 80 sveikų ambulatorinių pacientų, atitinkančių amžių ir lytį. Jie įvertino pacientų depresijos simptomus, širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius, Omega-3 indeksus ir interleukino-6 lygį. Jie nustatė, kad pacientams, sergantiems depresija, buvo didesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių, mažesnių Omega-3 rodiklių ir didesnės IL-6 koncentracijos tikimybė nei sveikiems pacientams.[80]
Viename dvigubai aklas, atsitiktinių imčių, kontroliuojamas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 430 ambulatorinių pacientų, įtrauktų į gydymo programas aštuoniose Kanados akademinėse ir psichiatrijos klinikose. Pacientai aštuonias savaites kasdien vartojo papildą, kuriame buvo omega-3 riebalų rūgščių (1050 miligramų eikozapentaeno rūgšties ir 150 miligramų dokozaheksaeno rūgšties), arba placebą. Jie pateikė savarankiškus pranešimus apie savo depresijos simptomus ir buvo atlikti klinikiniai psichiatriniai vertinimai. Pacientams, vartojusiems omega-3 priedą, pagerėjo savo pačių praneštų ir klinikinių simptomų įvertinimas, ypač tiems, kuriems nebuvo jokių nerimo sutrikimų. Šie patobulinimai buvo panašūs į tuos, kurie buvo pastebėti vartojant įprastų antidepresantų.[81]
Kitame tyrime buvo tiriamas omega-3 poveikis smegenų uždegimui, kuris sutrikdo neurogenezę ir dažnai yra didelis depresija sergančių žmonių tarpe. Tyrėjai iš anksto apdorojo žmogaus hipokampo ląsteles EPA arba DHR, o tada ląsteles paveikė interleukinu (IL)-1 beta, IL-6 ir interferonu-alfa. Jie nustatė, kad EPA ir DHA palaikė neurogenezę ir užkirto kelią užprogramuotai ląstelių žūčiai dėl specializuotų tarpininkų poveikio. Tada jie davė žmonėms, kuriems diagnozuota depresija, 3 gramus EPA arba 1,4 gramo DHA 12 savaičių. Jie išmatavo lipidų mediatorius dalyvių kraujyje ir įvertino jų depresijos simptomus. Jie nustatė, kad dalyvių kraujyje padaugėjo priešuždegiminių lipidų mediatorių, o depresijos simptomai sumažėjo maždaug 64 proc. vartojant EPA ir 71 proc. vartojant DHR.[82]
Tačiau kai kurie įrodymai rodo, kad tik EPA yra atsakinga už antidepresinį omega-3 poveikį. Tyrėjai atsitiktiniu būdu suskirstė 81 lengvą ar vidutinio sunkumo depresija sergantį ambulatorinį pacientą, kuris 12 savaičių kasdien gautų 1 gramą EPA arba DHR arba placebą, ir įvertino jų depresijos simptomus prieš ir po intervencijos. Prieš intervenciją tarp dviejų grupių nebuvo skirtumo, tačiau pacientams, kurie vartojo EPA, pasireiškė mažiau depresijos simptomų nei tiems, kurie vartojo DHA arba placebą.[83]
20 tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 5800 dalyvių, metaanalizė parodė, kad omega-3 sumažina depresijos simptomus, ypač ilgesnės gydymo trukmės tyrimuose, kuriuose dalyvavo dalyviai, sergantys lengva ar vidutinio sunkumo depresija. Įrodymai parodė, kad mažos EPA dozės turi didžiausią naudą.[84]
Mechanizmai, skatinantys antidepresinį omega-3 poveikį, greičiausiai yra susiję su jų priešuždegiminėmis savybėmis ir gebėjimu paveikti neuroendokrininę funkciją.[85]
Asocialus ir agresyvus vaikų elgesys
Tyrimai rodo, kad ankstyvas omega-3 poveikis vaikams daro ilgalaikį poveikį, galiausiai sumažindamas antisocialinio ir agresyvaus elgesio problemas. Tyrime, kuriame dalyvavo 200 mokyklinio amžiaus vaikų (8–16 metų), vaikai šešis mėnesius kasdien gavo po 1 gramą mišrių omega-3 riebalų rūgščių arba placebo. Vaikams buvo atliktas asmenybės vertinimas, o jų tėvai teikė ataskaitas apie vaikų elgesį, ypač išorinį elgesį (tokį kaip muštynės ar melas) ir internalizuojantį elgesį (pvz., depresiją, nerimą ir atsiribojimą). Vaikų, vartojusių omega-3 riebalų rūgštis, neigiamas elgesys pastebimai sumažėjo ir išliko iki 12 stebėjimo mėnesių: išorinis elgesys sumažėjo beveik 42 procentais, o internalizuojantis elgesys sumažėjo beveik 69 procentais. Šis poveikis buvo siejamas su omega-3 riebalų rūgščių vaidmeniu neuronų sveikatai ir neuromediatorių gamybai bei funkcionavimui.[86]
Sumažinti oro taršos poveikį
Apskaičiuota, kad kasmet 4,2 milijono mirčių yra susiję su oro tarša. Šią asociaciją skatinantys mechanizmai apima sisteminį uždegimą, endotelio disfunkciją, oksidacinį stresą, hipertenziją ir medžiagų apykaitos sutrikimus. Įrodymai rodo, kad omega-3 apsaugo širdį ir smegenis nuo žalingo oro taršos poveikio.
Viename tyrime dalyviai, gyvenantys zonoje, kurioje yra daug kietųjų dalelių (oro taršos komponento), keturis mėnesius kasdien gavo 2,5 gramo EPA ir DHR turtingą žuvų taukų papildą arba placebą. Dalyvių, vartojusių žuvų taukus, biomarkerių profiliai buvo apsaugoti nuo širdies. Visų pirma, dalyviai parodė didesnį glutationo peroksidazės, fermento, apsaugančio nuo oksidacinio streso, kiekį.[11] Tačiau placebą vartojusių dalyvių biomarkeriai buvo susiję su uždegimu ir širdies ir kraujagyslių ligomis.
Stebėjimo tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 1 300 moterų nuo 65 iki 80 metų amžiaus, kurios įtraukimo metu nesirgo demencija, tyrėjai išmatavo omega-3 riebalų rūgščių koncentraciją moterų raudonuosiuose kraujo kūneliuose ir baltosios medžiagos kiekį moterų smegenyse. Vaizdo tyrimai parodė, kad kietųjų dalelių poveikis buvo susijęs su baltosios medžiagos ir hipokampo tūrio sumažėjimu. Šie praradimai buvo ypač pastebimi tarp moterų, kurių raudonuosiuose kraujo kūneliuose omega-3 kiekis buvo žemiausias.
Kvėpavimo takų sveikata
Astma yra lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga. Įrodymai rodo, kad omega-3 sumažina astmos simptomus.
Atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamas tyrimas ištyrė omega-3 poveikį daugeliui kvėpavimo sutrikimų, įskaitant astmą. Tyrime dalyvavo 736 nėščios moterys, kurios vartojo 2 gramus EPA ir DHR per dieną arba placebą, pradedant nuo 24 nėštumo savaitės ir tęsiant iki savaitės po gimdymo. Moterų vaikai buvo stebimi pirmuosius trejus gyvenimo metus ir vertinami dėl astmos požymių ir nuolatinio švokštimo. Tyrimas atskleidė, kad EPA ir DHR sumažino astmos arba nuolatinio švokštimo riziką vaikams perpus, ypač tarp moterų, kurių EPA ir DHR būklė pradžioje buvo žema.[87]
Stebėjimo tyrime nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgščių suvartojimas vaikams, turintiems bendrą riebalų rūgščių desaturazės geno variantą, sumažina astmos išsivystymo riziką. Šio geno ekspresijos ir aktyvumo sutrikimai sukelia daugybę patologinių būklių, įskaitant astmą.[88] Tyrimas atskleidė, kad tarp vaikų, kurie nešiojo šį variantą, didelis omega-3 riebalų rūgščių suvartojimas iš žuvies sumažino riziką susirgti astma 51 procentu.[89]
Tyrėjai atliko sistemingą 11 tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 99 000 žmonių, apžvalgą ir metaanalizę, kuriose buvo tiriamas ryšys tarp žuvies ir omega-3 vartojimo bei astmos. Jie nustatė, kad žuvies vartojimas sumažino vaikų astmos riziką 24 proc., o omega-3 vartojimas sumažino riziką 29 proc. Panašiai, intervencinis tyrimas, kuriame dalyvavo 64 astma sergantys vaikai, parodė, kad šešis mėnesius padidinus riebios žuvies suvartojimą su maistu žymiai sumažėjo vaikų bronchų uždegimas.[90]
Migrena
Migrena yra neurologinis sutrikimas, kuris paveikia maždaug 15 procentų žmonių visame pasaulyje. Įrodymai rodo, kad oksilipinai, šalutiniai omega-3 metabolizmo produktai, mažina galvos skausmą migrena sergantiems žmonėms.
Tyrėjai atliko atsitiktinių imčių kontroliuojamą tyrimą, kad ištirtų su maistu gaunamų omega-3 ir omega-6 poveikį 182 suaugusiems žmonėms, kurie nuolat kentė migrenos galvos skausmus. Jie nustatė, kad dieta, kurioje yra daug omega-3 arba daug omega-3/mažai omega-6 riebalų rūgščių, sumažino galvos skausmo valandų skaičių, kurį dalyviai patyrė per dieną, taip pat galvos skausmo dienų skaičių per mėnesį. Didelė omega-3/mažai omega-6 riebalų rūgščių dieta buvo beveik dvigubai veiksmingesnė mažinant galvos skausmo dienų skaičių per mėnesį nei dieta, kurioje gausu omega-3, o tai rodo, kad linolo rūgšties mažinimas suteikia papildomo teigiamo poveikio. Abi dietos padidino 17-hidroksidokozaheksaeno rūgšties, tam tikros rūšies skausmą mažinančio oksilipino, koncentraciją dalyvių kraujyje.[91]
Akių sveikata
Tyrimai rodo, kad omega-3 gerina regėjimo aspektus, įskaitant naktinį matymą ir su amžiumi susijusius geltonosios dėmės sveikatos pokyčius.
Naktinis matymas
Intervencinis tyrimas įvertino omega-3 papildų poveikį naktiniam matymui. Tyrime dalyvavo 20 suaugusiųjų, kurie keturias savaites kasdien vartojo maždaug 3 gramus EPA ir 1 gramą DHR. Praėjus šešioms savaitėms po paskutinio papildymo, tyrėjai išmatavo dalyvių omega-3 riebalų rūgščių koncentraciją kraujyje ir jų akių gebėjimą prisitaikyti prie silpno apšvietimo. Dalyviai, kurie gavo žuvų taukų papildus, parodė 25 procentų pagerėjimą savo gebėjimu atpažinti skaičius esant silpnam apšvietimui, palyginti su tais, kurie vartojo placebą. Šie regėjimo aštrumo pokyčiai buvo siejami su padidėjusiu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu dalyvių kraujyje.[7]
Su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija
Su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija (ARMD) yra regėjimo sutrikimas, kuriam būdingas regėjimo sutrikimas arba praradimas regėjimo lauko centre. Tai yra pagrindinė negrįžtamo regėjimo praradimo priežastis vyresniems nei 60 metų suaugusiems žmonėms. Genetika ir aplinkos veiksniai, skatinantys oksidacinį stresą, gali turėti įtakos geltonosios dėmės degeneracijos patogenezei.
Tyrėjai atliko 21 tyrimo metaanalizę, kurioje buvo ištirtas ryšys tarp omega-3 ir (arba) žuvies vartojimo bei su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos atsiradimo ir progresavimo rizikos. Jie nustatė, kad didesnis omega-3 ar žuvies suvartojimas sumažino ARMD riziką net 29 proc. Jie taip pat atliko dozės ir atsako analizę, kuri atskleidė, kad suvartojus kiekvieną papildomą gramą omega-3, ARMD rizika sumažėjo net 22 procentais.[6]
Sustiprinta imuninė funkcija
Omega-3 riebalų rūgštys vaidina svarbų vaidmenį imuninėje veikloje. Įrodymai rodo, kad jie slopina priešuždegiminę būseną, susijusią su autoimuniniais sutrikimais, ir gali sumažinti virusinių ligų, tokių kaip COVID-19, riziką ir sunkumą.
Autoimuninės ligos
Reumatoidinis artritas
Sisteminga 23 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų apžvalga parodė, kad jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgštys sutrumpino rytinio sustingimo trukmę, sumažino sąnarių patinimą ir skausmą bei sumažino nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, susijusių su reumatoidiniu artritu, lėtine uždegimine autoimunine sąnarių ir kaulų liga, vartojimą. Apžvalgos autoriai teigė, kad EPA ir DHR stabdo priešuždegiminį omega-6 riebalų rūgščių poveikį, nes gamina molekules, kurios turi priešuždegiminį ir priešuždegiminį poveikį. EPA ir DHA gali turėti įtakos kitiems imuniteto ir uždegimo aspektams, įskaitant dendritinių ląstelių ir T ląstelių funkciją bei reaktyviųjų deguonies rūšių gamybą.[3]
Išsėtinė sklerozė
Sisteminė septynių tyrimų, kuriuose buvo tiriamas omega-3 riebalų rūgščių poveikis žmonių, sergančių išsėtine skleroze – autoimuniniu sutrikimu, kuriam būdingas laipsniškas mielino naikinimas, gyvenimo kokybei, apžvalga parodė, kad omega-3 sumažino atkryčių dažnį, sumažino uždegimo žymenis ir pagerino gyvenimo kokybę.[92]
Virusinė liga
Tyrimai rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys sustiprina organizmo antivirusinį atsaką, skatindamos interferonų – baltymų klasės, slopinančios viruso dauginimąsi – išsiskyrimą.[18] Dėl šios priežasties omega-3 gali būti naudingos kovojant su COVID-19.
COVID-19
COVID-19 yra infekcinė liga, kurią sukelia SARS-CoV-2 virusas. Omega-3 riebalų rūgštys gali sumažinti su COVID-19 susijusių simptomų sunkumą ir mirties riziką.
Bandomasis tyrimas, kuriame dalyvavo 100 hospitalizuotų COVID-19 pacientų, parodė, kad pacientai, turintys aukščiausią Omega-3 indekso balą (5,7 proc. ar daugiau), turėjo 75 proc. mažesnę tikimybę mirti nuo šios ligos nei tie, kurių balai buvo žemiausi.[16] Šie duomenys buvo preliminarūs ir neatitiko klasikinių statistinio reikšmingumo kriterijų. Dvigubai aklas, atsitiktinių imčių klinikinis tyrimas, kuriame dalyvavo 101 sunkiai sergantis ligonis (vidutinis amžius – 65 metai), kuriems buvo diagnozuotas COVID-19, parodė, kad omega-3 riebalų rūgštys žymiai sumažino simptomų sunkumą. Dvidešimt aštuoni pacientai gavo 1000 miligramų papildomų omega-3 riebalų rūgščių (400 miligramų EPA ir 200 miligramų DHR) kasdien enteriniu būdu dvi savaites, pradedant 24 valandas po patekimo į intensyviosios terapijos skyrių. Likusieji dalyviai buvo maitinami enteriniu būdu be papildomų omega-3 riebalų rūgščių. Vieno mėnesio išgyvenamumas buvo 21 procentas tarp pacientų, kurie gavo papildomų omega-3 riebalų rūgščių, palyginti su 3 procentais tarp tų, kurie negavo. Papildyta grupė taip pat pasižymėjo pagerėjusiais kvėpavimo ir inkstų funkcijos žymenimis, įskaitant didesnį arterijų pH, bikarbonatų ir šlapimo išsiskyrimo lygį bei mažesnį šlapalo azoto, kreatinino ir kalio kiekį kraujyje.[17]
In silico (kompiuterinis modeliavimas) eksperimentai rodo, kad mechanizmas, skatinantis apsauginį riebalų rūgščių poveikį COVID-19 atveju, gali būti susijęs su jų poveikiu smaigalio baltymui, pagrindiniam SARS-CoV-2 antigeniniam komponentui. Smaigalio baltymas gali turėti du skirtingus erdvinius išdėstymus: uždarą arba „išankstinį suliejimą“ arba atvirą „po suliejimo“ išdėstymą. Kai smailės baltymas prisijungia prie ACE2 receptorių ląstelėse, jis pasikeičia iš savo struktūros prieš suliejimą į struktūrą po suliejimo. Kompiuteriniai modeliai parodė, kad DHA išlaiko smaigalio baltymą uždarytą, o tai gali sumažinti viruso patekimą į ląsteles.[93] Dėl omega-3 riebalų rūgščių neuroprotekcinio poveikio ir gebėjimo skatinti sinapsinį plastiškumą bei neuromediatorių funkciją[94] šiuo metu jos tiriamos kaip terapinė strategija, skirta sumažinti uoslės praradimą sergant COVID-19[13].
Pagerinta neurokognityvinė sveikata
Smegenų audinyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, o DHR sudaro apie 30 procentų smegenų lipidų.[78] Omega-3 riebalų rūgščių svarba neurokognityvinei sveikatai prasideda gimdoje ir tęsiasi visą gyvenimą.
Nėštumas ir vystymasis
Motinos omega-3 būklė yra svarbus vaisiaus ir kūdikio neurologinio vystymosi veiksnys. Tyrėjai atliko klinikinį tyrimą, kuriame dalyvavo 92 gimę kūdikiai (visiškai arba daugiausia žindomi), kad nustatytų maistines medžiagas, susijusias su ankstyvu smegenų vystymusi. Mėnesio amžiaus atlikti vaizdiniai tyrimai atskleidė, kad kūdikių, kurių motinos vartojo daugiau omega-3, priekinėje žievėje ir audinyje, smegenų srityse, dalyvaujančiose sąmonėje, komunikacijoje, atmintyje, dėmesiu ir motorinių, jutiminių ir pažinimo funkcijų integracija tarp smegenų pusrutulių, buvo didesnis tūris.[10]
DHA ypač veikia psichinį ir psichomotorinį vystymąsi. DHR kiekį motinos piene labai įtakoja motinos mityba ir gyvenimo būdas. Pavyzdžiui, kai maitinančios moterys vartojo maisto papildą, kuriame yra 400 miligramų DHR, jų motinos piene buvo 123 procentais daugiau DHR nei moterų, vartojusių placebą. Be to, kūdikių, kurių motinos vartojo DHR papildus, plazmos omega-6 ir omega-3 santykis buvo žymiai mažesnis nei kūdikių, kurių motinos vartojo placebą[95].
Motinos suvartojamos omega-6 ir omega-3 riebalų rūgštys turi įtakos vaiko psichomotorinio vystymosi aspektams. Tyrime, kuriame dalyvavo motinos ir vaiko poros, kai vaikams buvo šeši mėnesiai (daugiau nei 82 000 porų) ir 12 mėnesių (daugiau nei 77 000 porų), nustatyta, kad vaikai, kurių motinos nėštumo metu vartojo žuvį arba omega-3 riebalų rūgštis, būdami 1 ir 2 mėnesių amžiaus, būdami 1 ir 2 mėnesių amžiaus, rečiau susidurs su problemų sprendimo problemomis. Tyrėjai nustatė, kad omega-6 riebalų rūgščių suvartojimas su maistu buvo susijęs su mažesne komunikacijos ir smulkiosios motorikos vystymosi vėlavimo rizika sulaukus šešių mėnesių, o stambiosios motorikos, smulkiosios motorikos įgūdžiai ir problemų sprendimas 12 mėnesių amžiaus. Tačiau vaikai, kurių motinos su maistu turėjo didelį omega-6 ir omega-3 santykį, buvo labiau linkę į 12 mėnesių amžiaus problemų sprendimo įgūdžius.[96]
Atsitiktinių imčių dvigubai aklas tyrimas ištyrė omega-3 (menkių kepenų aliejuje) arba kukurūzų ali