Kad matytumėte pilną svetainę, prašome įjungti JavaScript palaikymą.
Enable JavaScript in your browser to see this website.
Включите JavaScript в своем браузере, чтобы увидеть этот сайт.
0
Jūsų krepšelis tuščias.
Iki nemokamo pristatymo Jums liko:€ 50
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

0

Omega - 3 (3 dalis)

 

  Omega-3 / Tęsinys


 

Raudonųjų kraujo kūnelių struktūra ir funkcijos
Raudonųjų kraujo kūnelių pasiskirstymo plotis
„Galbūt jie iš tikrųjų keičia būdą, kaip raudonieji kraujo kūneliai perneša deguonį, pasisavina CO2, išsiveržia per kapiliarus, nes, žinote, raudonieji kraujo kūneliai turi išspausti per pusę savo skersmens, kai eina per kapiliarą. – Williamas Harrisas,  mokslų daktaras.
Raudonųjų kraujo kūnelių pasiskirstymo plotis (RDW) yra skaitinis cirkuliuojančių raudonųjų kraujo kūnelių dydžio kintamumo matas. Paprastai jis įtraukiamas į bendrą kraujo tyrimą diferencinėje anemijos diagnozėje. Aukštas RDW gali rodyti maistinių medžiagų trūkumą arba ligą. Tiesą sakant, RDW yra patikimas ir nepriklausomas neigiamų pasekmių sveikatai prognozuotojas ir yra glaudžiai susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties rizika žmonėms, patyrusiems miokardo infarktą (širdies priepuolį)[108]. [109] Įrodymai rodo, kad omega-3 turi įtakos RDW.
Mokslininkai ištyrė galimus ryšius tarp Omega-3 indekso ir RDW sveikiems suaugusiems. Jie nustatė, kad mažesnis Omega-3 indeksas buvo koreliuojamas su didesniu RDW, net įvertinus lytį, amžių, kūno masės indeksą ir uždegiminę būklę, o tai rodo, kad didesnė omega-3 koncentracija kraujyje gali padėti palaikyti normalią raudonųjų kraujo kūnelių struktūrinį ir funkcinį vientisumą.[110]
Pjautuvinė anemija
Pjautuvinė anemija apima daugybę paveldimų kraujo sutrikimų, kai raudonieji kraujo kūneliai įgauna pusmėnulio formą dėl hemoglobino anomalijų. Pasaulyje kasmet gimsta 300 000 kūdikių, sergančių pjautuvine anemija, daugelis iš jų mirs nesulaukę 5 metų.[111]
Žmonės, sergantys pjautuvo pavidalo ląstelių liga, dažnai patiria vazookliuzinius reiškinius – būklę, kuri atsiranda, kai pjautuvo pavidalo raudonieji kraujo kūneliai blokuoja kraujotaką, todėl netoliese esantys audiniai netenka deguonies. Kadangi kraujo ląstelių agregacija ir uždegimas vaidina pagrindinį vaidmenį vazookliuziniuose įvykiuose, mokslininkai ištyrė omega-3 riebalų rūgščių poveikį 120 vaikų ir suaugusiųjų, sergančių pjautuvine anemija. Dalyviai vartojo EPA ir DHA arba placebą kiekvieną dieną vienerius metus dozėmis, kurios skyrėsi priklausomai nuo amžiaus. Gydymo metų pabaigoje vazookliuzinių įvykių vidurkis tarp dalyvių, vartojusių omega-3, buvo lygus nuliui, palyginti su vienu per metus tiems, kurie vartojo placebą. Tie, kurie gavo omega-3, taip pat žymiai rečiau sirgo anemija arba jiems reikėjo perpylimo, o tai rodo, kad riebalų rūgštys pagerino raudonųjų kraujo kūnelių struktūrą ir funkciją.[112]
Vėžio rizika
Tikslų omega-3 vaidmenį vėžio rizikai nustatyti šiek tiek apsunkino 2020 m. atlikta sisteminė apžvalga ir metaanalizė, dėl kurios kilo abejonių dėl omega-3 priešvėžinio poveikio. Šioje apžvalgoje, kurioje dalyvavo daugiau nei 100 000 dalyvių iš 47 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų, nustatyta, kad ilgos grandinės omega-3 turi nedidelį poveikį vėžio rizikai arba jo visai nedaro.[113] Tačiau daugelis šioje analizėje apžvelgtų tyrimų buvo per trumpi, kad būtų galima visiškai užfiksuoti vėžio riziką, kuri priklauso nuo amžiaus ir laiko.
Priešingai, 2021 m. tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 42 000 žmonių, įtrauktų į 17 būsimų (ilgalaikių) grupių, nustatyta, kad didesnė omega-3 koncentracija kraujyje buvo susijusi su 7–13 procentų mažesne mirties nuo vėžio rizika.[54]
Remiantis idėja, kad omega-3 gali turėti tam tikrą priešvėžinį poveikį, yra žinoma, kad egzistuoja daug atskirų biologinių mechanizmų, galinčių prisidėti prie tokio poveikio, įskaitant jų gebėjimą:
  • Slopina vėžį skatinančias uždegimines molekules, vadinamas eikozanoidais[114] [115]
  • Reguliuoti transkripcijos faktorius ir genus, dalyvaujančius ląstelių proliferacijoje ir apoptozėje[116] [117]
  •  Slopinti augimo faktorius, turinčius įtakos naujų kraujagyslių formavimuisi, ty procesui, kuris reikalingas navikams augti[118] [118] ir dalyvauja metastazėse[118].
  • Slopinti laisvųjų radikalų ir reaktyviųjų deguonies rūšių gamybą
  • Įtakoti jautrumą insulinui[119]
  • Pakeisti estrogenų sintezę[116]
Įdomu tai, kad seleno ir vitamino E vėžio prevencijos tyrimas (SELECT) parodė, kad didesnė omega-3 riebalų koncentracija plazmoje buvo susijusi su padidėjusia rizika susirgti prostatos vėžiu.[120] Tačiau šias išvadas ginčijo kiti tyrėjai, teigdami, kad SELECT tyrimo tyrėjai neatsižvelgė į kitus veiksnius, galinčius padidinti vėžio riziką, įskaitant didelės alfa-tokoferolio dozės papildymą, nepaisė įtikinamų epidemiologinių duomenų, kurie prieštarauja jų išvadoms, ir ekstrapoliavo išvadas, kurios buvo daugiau nei jų duomenys.[121]
Prostatos vėžys
Vienas konkretus tyrimas, kuris sulaukė daug žiniasklaidos dėmesio – seleno ir vitamino E vėžio prevencijos tyrimas (SELECT) pranešė, kad didesnė omega-3 riebalų koncentracija plazmoje buvo susijusi su padidėjusia rizika susirgti prostatos vėžiu.[120] Tačiau šias išvadas ginčijo kiti tyrėjai, teigdami, kad SELECT tyrimo tyrėjai neatsižvelgė į kitus veiksnius, galinčius padidinti vėžio riziką, ignoravo įtikinamus epidemiologinius duomenis, kurie prieštarauja jų išvadoms, ir ekstrapoliavo išvadas, kurios buvo ne tik jų duomenys.[121]
Saugumo problemos, susijusios su omega-3 vartojimu
Omega-3 paprastai laikomos saugiomis ir sukelia nedaug neigiamo poveikio. Tačiau kai kurie įrodymai rodo, kad kai kurioms grupėms jie gali kelti vidutinį pavojų.
Pailgėjęs kraujavimo laikas
"Net jei duosite žmonėms... 10 gramų omega-3 per dieną prieš operaciją, [...] iš tikrųjų buvo mažiau pooperacinio kraujavimo vartojant... omega-3 nei vartojant placebą. Mažiau reikia transfuzijos, o tai buvo šaunu." - William Harris, Ph.D.
Ankstyvieji omega-3 tyrimai parodė, kad omega-3 pailgina kraujavimo laiką, o tai savo ruožtu sulėtina krešulių susidarymą, o tai dažnai vadinama „kraujo retėjimu“.[122]Tačiau susirūpinimas dėl omega-3 poveikio kraują skystindamas nepasitvirtino, o duomenys rodo, kad omega-3 poveikis kraujavimo laikui yra panašus į tą, kuris pasiekiamas su 2 aspirinu. Kai kurie įrodymai netgi rodo, kad priešoperacinė omega-3 apkrova sumažina kraujo netekimą operacijos metu, o didelio klinikinio tyrimo rezultatai atskleidė, kad prieš operaciją vartojamos omega-3 neturėjo įtakos kraujavimo laikui operacijos metu ar po jos.[123] [124]
Prieširdžių virpėjimas
Kelių neseniai atliktų didelio masto tyrimų, tiriančių omega-3 papildų poveikį širdies ir kraujagyslių sistemos rezultatams žmonėms, sergantiems širdies ligomis, išvados rodo, kad omega-3 papildai gali būti susiję su statistiškai reikšminga padidėjusia prieširdžių virpėjimo rizika kai kuriose populiacijose.
Pirminė klinikinė prieširdžių virpėjimo baigtis yra išeminis insultas, kurio rizika, esant prieširdžių virpėjimui, padidėja keturis ar penkis kartus.[125] Daugeliu atvejų insulto riziką žymiai padidina prieširdžių virpėjimas; tačiau duomenų gausa rodo, kad omega-3 paprastai sumažina insulto riziką, o tai pabrėžia tam tikrą sudėtingumą aiškinant šios konkrečios asociacijos klinikinę reikšmę[126].
Nepaisant to, septynių tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 81 000 dalyvių, metaanalizė parodė, kad ilgalaikis omega-3 vartojimas padidino prieširdžių virpėjimo riziką 25 procentais. Mažesnės nei 1 gramo dozės per dieną padidino prieširdžių virpėjimo riziką 12 procentų; didesnės nei 1 gramo dozės padidino riziką 49 procentais.[127] Naujausia metaanalizė, apimanti daugelį tų pačių tyrimų, parodė, kad ryšys su padidėjusia prieširdžių virpėjimo rizika yra tarp žmonių, kuriems yra padidėjęs trigliceridų kiekis ir kitų širdies ir kraujagyslių ligų rizika, o tai rodo, kad prieširdžių virpėjimo rizika yra būdinga populiacijai.[128]
Kitas tyrimas – Omega-3 riebalų rūgščių, skirtų pooperacinio prieširdžių virpėjimo prevencijai (OPERA) tyrime, buvo tiriamas trumpalaikių omega-3 papildų vartojimas prieš operaciją širdies chirurgijos pacientų, kuriems po operacijos yra didesnė prieširdžių virpėjimo rizika, rezultatams. Tyrėjai atsitiktinės atrankos būdu suskirstė pacientus, kad gautų omega-3 arba placebą, prieš operaciją 10 gramų omega-3, paskirstytą per tris ar penkias dienas (arba 8 gramus per dvi dienas), o po operacijos - po 2 gramus per dieną iki išrašymo dienos arba 10-osios pooperacinės dienos, atsižvelgiant į tai, kas įvyko anksčiau. Tyrimo rezultatai parodė, kad omega-3 papildai neturėjo įtakos pooperacinei prieširdžių virpėjimo rizikai.[124]
Reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima suprasti ryšį tarp omega-3 papildų ir A-fib bei jo bendrą klinikinę reikšmę, atsižvelgiant į platesnę naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, parodytą atliekant tokius tyrimus kaip REDUCE-IT.
Maisto perdirbimo, laikymo ir paruošimo poveikis omega-3 kiekiui maisto produktuose
Paprastai omega-3 kiekis daugumoje maisto produktų gaminant išlieka stabilus, tačiau kai kurie gaminimo būdai sukelia didesnius nuostolius.
Atlikus tyrimą, buvo išmatuotas omega-3 kiekis lašišoje, kai žuvis buvo paruošta naudojant keletą kepimo būdų, įskaitant brakonieriavimą, garinimą, mikrobangų krosnelę, kepimą keptuvėje (be aliejaus), kepimą orkaitėje (be aliejaus) ir kepimą giliai (saulėgrąžų aliejuje). Jie pastebėjo tik nedidelius turinio skirtumus taikant įvairius kepimo būdus, tačiau saulėgrąžų aliejuje keptoje žuvyje šiek tiek padidėjo polinesočiųjų riebalų kiekis (dėl to, kad jis pasisavinamas iš aliejaus, kuriame ji buvo kepama), o omega-3 kiekis buvo mažiausias iš visų žuvų.[129]
Kitame tyrime buvo tiriamas apdorojimo, laikymo šaltyje ir maisto ruošimo būdų (virinimo garuose, palyginti su kepimu ant grotelių) poveikis omega-3 kiekiui. Jie nustatė, kad praėjus šešioms valandoms po žuvies žūties, omega-3 kiekis sumažėjo vidutiniškai maždaug 20 procentų, o tai rodo, kad žuvis kuo greičiau po mirties turėtų būti laikoma labai šaltoje temperatūroje. Jie taip pat nustatė, kad kepimas ant grotelių padidino omega-3 kiekį, palyginti su kepimu garuose.[130]
Omega-3 tyrimų istorija ir ateitis
Omega-3 istorija atsiskleidė su daugybe netikėtų atradimų prieš pusę amžiaus, kai Dr. Hansas Olafas Bangas ir Jørnas Dyerbergas nusprendė išsiaiškinti, kodėl Grenlandijos inuitai rečiausiai pasaulyje mirė nuo širdies ir kraujagyslių ligų, nepaisant riebios dietos, kurioje gausu ruonių mėsos ir riebios žuvies. Jų tyrimai atskleidė, kad vidutinis inuitas turėjo mažesnę trigliceridų ir lipidų koncentraciją nei vidutinis danas. Tačiau inuitų koncentracija taip pat buvo mažesnė nei jų bendraamžių inuitų, gyvenančių Danijoje, o tai rodo, kad įtakos turėjo aplinkos veiksniai, o ne genetiniai. Vėlesni tyrimai atskleidė, kad Grenlandijoje gyvenančių inuitų kraujyje buvo didelė EPA ir DHR koncentracija. Bangas ir Dyerbergas teigė, kad šios riebalų rūgštys, dabar žinomos kaip omega-3, yra labai svarbios inuitų sveikatai.[131] [132] [133] [134]
Maždaug tuo pačiu metu dr. Billas Connoras ir Billas Harrisas tyrė, kaip lašišų aliejus – gyvuliniai riebalai, kurie kambario temperatūroje yra nebūdingi skysti – paveikė cholesterolio kiekį. Jie savanorius maitino dideliais kiekiais (beveik 30 gramų per dieną) omega-3 riebalų rūgščių lašišos aliejaus ir lašišos kepsnių pavidalu, maždaug 20 kartų daugiau nei rekomenduojama vyrams. Keista, bet jie nustatė, kad ši didžiulė omega-3 dozė sumažino trigliceridų kiekį įspūdingais 25 procentais.[135] Po dešimties metų trijuose straipsniuose, vienu metu paskelbtuose New England Journal of Medicine, omega-3 riebalų rūgštys buvo įtrauktos į žemėlapį. Dabar jos yra vienos labiausiai ištirtų molekulių medicinoje.[134]
Šios ankstyvosios išvados buvo katalizatorius plačiam tyrimų sričiai, kuris tęsiasi ir šiandien. Tačiau atliekant šiuos tyrimus iškilo iššūkių, o penkių dešimtmečių tyrimo išvados buvo nepaprastai prieštaringos, kai kurie tyrimai parodė naudą, o kiti ne. Kai kurie iš šių neatitikimų atsirado dėl studijų planų skirtumų, kurie labai skyrėsi. Omega-3 indekso naudojimas kaip kiekybiškai įvertinamas biologinis žymeklis ir pripažinimas, kad daugybė veiksnių (įskaitant dozę, formulę, produkto oksidaciją, genetiką ir tiriamos populiacijos ypatybes) daro įtaką omega-3 būklei ir klinikiniam atsakui, sumažino tą painiavą.
Išvados
Omega-3 riebalų rūgštys vaidina svarbų vaidmenį žmogaus sveikatai, dalyvauja įvairiuose biocheminiuose keliuose, moduliuoja šimtų genų ekspresiją ir paveikia daugybę organų sistemų per visą gyvenimą, nuo gimdos vystymosi iki senatvės. Šios pagrindinės maistinės medžiagos yra tiek maisto, tiek papildomos formos, o jų biologinis prieinamumas labai skiriasi dėl abiejų formų savybių, taip pat dėl ​​amžiaus, bendros sveikatos, ligos būklės, genetikos ir kitų veiksnių skirtumų.
Vis daugiau įrodymų rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys daro įtaką mokymuisi, stiprina imuninę funkciją, gerina nėštumo rezultatus, užkerta kelią simptomams, susijusiems su įvairiomis lėtinėmis sveikatos ligomis, arba juos palengvina, ir žymiai sumažina ankstyvos mirties riziką. Pagrindinis mechanizmas, kuriuo omega-3 daro teigiamą poveikį, yra uždegimo pašalinimas, koordinuotas atsakas, apimantis šalutinius omega-3 metabolizmo produktus, vadinamus specializuotais pro-resolving mediatoriais arba SPM. Omega-3 gali turėti ypatingą reikšmę palaikant neurokognityvinę funkciją senstant, ypač žmonėms, turintiems APOE4 geną, kuris skatina žmones sirgti Alzheimerio liga.
Omega-3 yra gerai toleruojamos ir paprastai laikomos saugiomis. Nors omega-3 daro kraują skystinantį poveikį, duomenys rodo, kad omega-3 poveikis kraujavimo laikui yra panašus į tą, kuris pasiekiamas vartojant aspiriną. Kai kurie naujausi duomenys rodo, kad didelės omega-3 dozės padidina prieširdžių virpėjimo riziką; tačiau insulto (tikėtinas klinikinis prieširdžių virpėjimo rezultatas) dažnis yra mažesnis tarp žmonių, vartojančių omega-3.
Tyrimų planų skirtumai sukėlė tam tikrą painiavą ir daugybę duomenų, susijusių su omega-3 poveikiu, neatitikimų. Naujausi, gerai suplanuoti tyrimai, kuriuose pateikiamos pakankamos dozės, kruopščiai atsižvelgiama į tiriamos populiacijos aspektus ir remiamasi kiekybiškai įvertinamais biomarkeriais, tokiais kaip Omega-3 indeksas, davė tvirtų ir nuoseklių rezultatų.
 
Omega-3 DUK
Q: Kokie yra geriausi omega-3 šaltiniai su maistu?
A: Dietinėje žuvyje ir iknuose yra omega-3 fosfolipidų ir trigliceridų pavidalu. Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, ančiuviai, skumbrės, silkės ir sardinės, yra puikūs EPA ir DHR šaltiniai su maistu.[136] Tačiau aplinkai toksiškos medžiagos, tokios kaip gyvsidabris, dioksinai, dioksinų tipo polichlorinti bifenilai, polibrominti difenilo eteriai ir organiniai chloro pesticidai, lengvai biologiškai kaupiasi riebiose žuvyse, todėl norint išvengti arba apriboti jų poveikį, rekomenduojama vartoti jaunesnes, mažesnes žuvis.[137]
Q: Kokie yra geriausi jūrinių omega-3 riebalų rūgščių augaliniai šaltiniai?
A: Jau yra įvairių produktų, kurie gaminami iš dumblių, o ne iš žuvies; tačiau tyrimas, tiriantis sveikų vyrų ir moterų omega-3 pasisavinimą iš genetiškai modifikuotų Camelina sativa (aliejinių augalų iš Brassica šeimos) atskleidė, kad inžinerijos būdu sukurtos riebalų rūgštys buvo saugios ir gerai toleruojamos, o jų įsisavinimas ir įsisavinimas į kraujo ir plazmos lipidus buvo panašus į gaunamą naudojant žuvų taukus.[138] Kitaip tariant, augalų, gaminančių didelio derlingumo ir aukštos kokybės EPA ir DHR, genų inžinerija gali pasiūlyti dar vieną strategiją, kaip patenkinti poreikius žmonių, kurie nori vengti gyvūninės kilmės produktų arba yra susirūpinę dėl tvarumo. [139].
Q: Ar laisvųjų riebalų rūgščių preparatai yra labiau biologiškai prieinami?
Laisvųjų riebalų rūgščių arba karboksirūgšties preparatų nereikalauja fermentinio virškinimo ir juos galima vartoti neatsižvelgiant į suvartojamą maistą, o kokybė skiriasi nuo, pavyzdžiui, įprastų etilo esterio preparatų. [20] Tačiau šių formų klinikiniai tyrimai nebuvo visuotinai teigiami. [64] Galbūt dėl ​​šios priežasties buvo nutrauktas pagrindinis farmacinis preparatas, skirtas omega-3 „laisvųjų riebalų rūgščių formai“ Epanova.
 
Literatūra:
  1. Calder, Philip C; Innes, Jacqueline K. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids For Cardiovascular Health: An Update For 2020 International Journal Of Molecular Sciences 21, 4.
  2. Canhada, S., Castro, K., Perry, I. S., & Luft, V. C. (2018). Omega-3 fatty acids' supplementation in Alzheimer's disease: A systematic review. Nutritional neuroscience21(8), 529–538. https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1321813
  3. Miles, E. A., & Calder, P. C. (2012). Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis. The British journal of nutrition107 Suppl 2, S171–S184. https://doi.org/10.1017/S0007114512001560
  4. Stark, Aliza H; Crawford, Michael A; Reifen, Ram (2008). Update On Alpha-Linolenic Acid Nutrition Reviews 66, 6.
  5. Bhatt, D. L., Steg, P. G., Miller, M., Brinton, E. A., Jacobson, T. A., Ketchum, S. B., Doyle, R. T., Jr, Juliano, R. A., Jiao, L., Granowitz, C., Tardif, J. C., Ballantyne, C. M., & REDUCE-IT Investigators (2019). Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia. The New England journal of medicine380(1), 11–22. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1812792
  6. Wang, Duolao; Jiang, Hong; Shi, Xin; Fan, Yahui; Li, Baoyu; Zhou, Jin, et al. (2021). Dietary Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids And Fish Intake And Risk Of Age-Related Macular Degeneration Clinical Nutrition 40, 12.
  7. McMurchie B, King R, Lindley M, Reynolds J, Torrens G, Kelly P. Shedding Light on the Effect of Fish Oil Supplementation on Dark Adaptation Capabilities. ChemRxiv. 2019; doi:10.26434/chemrxiv.11302613.v1
  8. Kiecolt-Glaser, Janice K.; Epel, Elissa S.; Belury, Martha A.; Andridge, Rebecca; Lin, Jue; Glaser, Ronald, et al. (2013). Omega-3 Fatty Acids, Oxidative Stress, And Leukocyte Telomere Length: A Randomized Controlled Trial Brain, Behavior, And Immunity 28, .
  9. Warnke, Ines; Bird, Julia; Troesch, Barbara; Calder, Philip C (2021). The Effect Of Long Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids On Muscle Mass And Function In Sarcopenia: A Scoping Systematic Review And Meta-Analysis Clinical Nutrition ESPEN 46, .
  10. Vyas, Rutvi; Gagoski, Borjan; Vu, Catherine; Litt, Jonathan; Larsen, Ryan J; Kuchan, Matthew J, et al. (2019). Maternal Dietary Intake Of Omega-3 Fatty Acids Correlates Positively With Regional Brain Volumes In 1-Month-Old Term Infants Cerebral Cortex 30, 4.
  11. Chen, Honglei; Lin, Zhijing; Chen, Renjie; Jiang, Yixuan; Xia, Yongjie; Niu, Yue, et al. (2019). Cardiovascular Benefits Of Fish-Oil Supplementation Against Fine Particulate Air Pollution In China Journal Of The American College Of Cardiology 73, 16.
  12. Noureddini, M., & Bagheri-Mohammadi, S. (2021). Adult Hippocampal Neurogenesis and Alzheimer's Disease: Novel Application of Mesenchymal Stem Cells and their Role in Hippocampal Neurogenesis. International journal of molecular and cellular medicine10(1), 1–10. https://doi.org/10.22088/IJMCM.BUMS.10.1.1
  13. Garvey, Katherine; Arrighi-Allisan, Annie; Filimonov, Andrey; Liu, Katherine; Ninan, Sen; Schaberg, Madeleine, et al. (2020). Letter To The Editor: Study Summary - Randomized Control Trial Of Omega-3 Fatty Acid Supplementation For The Treatment Of COVID-19 Related Olfactory Dysfunction Trials 21, 1.
  14. O’Callaghan, F. J.; Gale, Catharine R; Godfrey, Keith; Law, Catherine; Robinson, Siân; Schlotz, Wolff (2008). Oily Fish Intake During Pregnancy - Association With Lower Hyperactivity But Not With Higher Full-Scale IQ In Offspring Journal Of Child Psychology And Psychiatry 49, 10.
  15. Carlson, Susan E; Gajewski, Byron J; Valentine, Christina J; Kerling, Elizabeth H; Crawford, Sarah A; Weiner, Carl P, et al. (2021). Higher Dose Docosahexaenoic Acid Supplementation During Pregnancy And Early Preterm Birth: A Randomised, Double-Blind, Adaptive-Design Superiority Trial EClinicalMedicine 36, .
  16. Asher, Arash; Tintle, Nathan L.; Myers, Michael; Lockshon, Laura; Bacareza, Heribert; Harris, William S. (2021). Blood Omega-3 Fatty Acids And Death From COVID-19: A Pilot Study Prostaglandins, Leukotrienes And Essential Fatty Acids (PLEFA) 166, .
  17. Doaei, Saeid; Gholami, Somayeh; Rastgoo, Samira; Gholamalizadeh, Maryam; Bourbour, Fatemeh; Bagheri, Seyedeh Elaheh, et al. (2021). The Effect Of Omega-3 Fatty Acid Supplementation On Clinical And Biochemical Parameters Of Critically Ill Patients With COVID-19: A Randomized Clinical Trial Journal Of Translational Medicine 19, 1.
  18. Caballero-Solares, Albert; Xue, Xi; Eslamloo, Khalil; Hall, Jennifer R.; Smith, Nicole C.; Parrish, Christopher C., et al. (2017). Transcriptome Profiling Of Antiviral Immune And Dietary Fatty Acid Dependent Responses Of Atlantic Salmon Macrophage-Like Cells BMC Genomics 18, 1.
  19. Saini, Ramesh Kumar; Prasad, Parchuri; Sreedhar, Reddampalli Venkataramareddy; Akhilender Naidu, Kamatham; Shang, Xiaomin; Keum, Young-Soo (2021). Omega−3 Polyunsaturated Fatty Acids (PUFAs): Emerging Plant And Microbial Sources, Oxidative Stability, Bioavailability, And Health Benefits—A Review Antioxidants 10, 10.
  20. Davidson, Michael H.; Johnson, Judith; Rooney, Michael W.; Kyle, Michael L.; Kling, Douglas F. (2012). A Novel Omega-3 Free Fatty Acid Formulation Has Dramatically Improved Bioavailability During A Low-Fat Diet Compared With Omega-3-Acid Ethyl Esters: The ECLIPSE (Epanova® Compared To Lovaza® In A Pharmacokinetic Single-Dose Evaluation) StudyJournal Of Clinical Lipidology 6, 6.
  21. Craddock, Joel C; Peoples, G. E.; Neale, Elizabeth P; Probst, Y C (2017). Algal Supplementation Of Vegetarian Eating Patterns Improves Plasma And Serum Docosahexaenoic Acid Concentrations And Omega-3 Indices: A Systematic Literature Review Journal Of Human Nutrition And Dietetics 30, 6.
  22. Dyerberg, J.; Madsen, P.; Møller, J.M.; Aardestrup, I.; Berg Schmidt, Erik (2010). Bioavailability Of Marine N-3 Fatty Acid Formulations Prostaglandins, Leukotrienes And Essential Fatty Acids (PLEFA) 83, 3.
  23. Cholewski, Mateusz; Tomczyk, Michał; Tomczykowa, Monika (2018). A Comprehensive Review Of Chemistry, Sources And Bioavailability Of Omega-3 Fatty Acids Nutrients 10, 11.
  24. Tarditto, Lorena V; Magallanes, Leisa M; Grosso, Nelson R; Pramparo, María C; Gayol, María F (2018). Highly Concentrated Omega-3 Fatty Acid Ethyl Esters By Urea Complexation And Molecular Distillation Journal Of The Science Of Food And Agriculture 99, 2.
  25. Jiang, R. H., de Bruijn, I., Haas, B. J., Belmonte, R., Löbach, L., Christie, J., van den Ackerveken, G., Bottin, A., Bulone, V., Díaz-Moreno, S. M., Dumas, B., Fan, L., Gaulin, E., Govers, F., Grenville-Briggs, L. J., Horner, N. R., Levin, J. Z., Mammella, M., Meijer, H. J., Morris, P., … van West, P. (2013). Distinctive expansion of potential virulence genes in the genome of the oomycete fish pathogen Saprolegnia parasitica. PLoS genetics9(6), e1003272. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1003272
  26. Kromhout D (2001). Diet and cardiovascular diseases. J Nutr Health Aging 5, 3.
  27. Ito MK (2015). A Comparative Overview of Prescription Omega-3 Fatty Acid Products. P T 40, 12.
  28. Harris, William S.; Varvel, Stephen A.; Pottala, James V.; Warnick, G. Russell; McConnell, Joseph P. (2013). Comparative Effects Of An Acute Dose Of Fish Oil On Omega-3 Fatty Acid Levels In Red Blood Cells Versus Plasma: Implications For Clinical Utility Journal Of Clinical Lipidology 7, 5.
  29. Harris, William S.; Thomas, Rachael M. (2010). Biological Variability Of Blood Omega-3 Biomarkers Clinical Biochemistry 43, 3.
  30. Harris, William S; Von Schacky, Clemens (2004). The Omega-3 Index: A New Risk Factor For Death From Coronary Heart Disease? Preventive Medicine 39, 1.
  31. Sugasini, Dhavamani; Yalagala, Poorna C. R.; Subbaiah, Papasani V. (2020). Plasma BDNF Is A More Reliable Biomarker Than Erythrocyte Omega-3 Index For The Omega-3 Fatty Acid Enrichment Of Brain Scientific Reports 10, 1.
  32. von Schacky C. (2020). Omega-3 index in 2018/19. The Proceedings of the Nutrition Society, 1–7. Advance online publication. https://doi.org/10.1017/S0029665120006989
  33. Walker, Rachel E; Hedengran, Anne; Shearer, Gregory C.; Jackson, Kristina Harris; Tintle, Nathan L; Bernasconi, Aldo, et al. (2019). Predicting The Effects Of Supplemental EPA And DHA On The Omega-3 Index The American Journal Of Clinical Nutrition 110, 4.
  34. Harris, William S.; Dayspring, Thomas D.; Moran, Terrance J. (2013). Omega-3 Fatty Acids And Cardiovascular Disease: New Developments And Applications Postgraduate Medicine 125, 6.
  35. Brenna, J. Thomas (2002). Efficiency Of Conversion Of Α-Linolenic Acid To Long Chain N-3 Fatty Acids In Man Current Opinion In Clinical Nutrition And Metabolic Care 5, 2.
  36. Cameron-Smith, David; Hofman, Paul; Albert, Benjamin B; Cutfield, Wayne S. (2013). Oxidation Of Marine Omega-3 Supplements And Human Health BioMed Research International 2013, .
  37. Laidlaw, M., Cockerline, C. A., & Rowe, W. J. (2014). A randomized clinical trial to determine the efficacy of manufacturers' recommended doses of omega-3 fatty acids from different sources in facilitating cardiovascular disease risk reduction. Lipids in health and disease13, 99. https://doi.org/10.1186/1476-511X-13-99
  38. Vallée Marcotte, Bastien; Cormier, Hubert; Rudkowska, Iwona; Couture, Patrick; Vohl, Marie-Claude; Lemieux, Simone, et al. (2016). Novel Genetic Loci Associated With The Plasma Triglyceride Response To An Omega-3 Fatty Acid Supplementation Lifestyle Genomics 9, 1.
  39. Van Elswyk, Mary E.; Higgins, M. Roberta; Weatherford, Charli A.; Stark, Ken; Salem, Norman (2016). Global Survey Of The Omega-3 Fatty Acids, Docosahexaenoic Acid And Eicosapentaenoic Acid In The Blood Stream Of Healthy Adults Progress In Lipid Research 63, .
  40. On Behalf Of The Global Burden Of Diseases Nutrition And Chronic Diseases Expert Group NutriCoDE; Micha, R.; Khatibzadeh, S.; Shi, P.; Fahimi, S.; Lim, S., et al. (2014). Global, Regional, And National Consumption Levels Of Dietary Fats And Oils In 1990 And 2010: A Systematic Analysis Including 266 Country-Specific Nutrition Surveys Bmj 348, apr14 18.
  41. Fernandez, Maria; Hallmark, Brian; Blomquist, Sarah A.; Chilton, Floyd H. (2021). Omega-3 Supplementation And Heart Disease: A Population-Based Diet By Gene Analysis Of Clinical Trial Outcomes Nutrients 13, 7.
  42. Schwartz, Todd; Sarter, Barbara; Kelsey, Kristine S.; Harris, William S. (2015). Blood Docosahexaenoic Acid And Eicosapentaenoic Acid In Vegans: Associations With Age And Gender And Effects Of An Algal-Derived Omega-3 Fatty Acid Supplement Clinical Nutrition 34, 2.
  43. Henry, C. Jeya; Tan, Sze-Yen; Burdge, G C (2017). Long-chainn-3 PUFA In Vegetarian Women: A Metabolic Perspective Journal Of Nutritional Science 6, .
  44. Lohner, Szimonetta; Fekete, Katalin; Marosvölgyi, Tamás; Decsi, Tamás (2013). Gender Differences In The Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Status: Systematic Review Of 51 Publications Annals Of Nutrition And Metabolism 62, 2.
  45. Harris, William S.; Pottala, James V.; Varvel, Stephen A.; Borowski, James J.; Ward, Jennie N.; McConnell, Joseph P. (2013). Erythrocyte Omega-3 Fatty Acids Increase And Linoleic Acid Decreases With Age: Observations From 160,000 Patients Prostaglandins, Leukotrienes And Essential Fatty Acids (PLEFA) 88, 4.
  46. Beckett, Jeffrey M; Pittaway, Jane K.; Chuang, L. T.; Glew, R. H.; Ball, M. J.; Ahuja, K D K (2015). Omega-3 Dietary Fatty Acid Status Of Healthy Older Adults In Tasmania, Australia: An Observational Study The Journal Of Nutrition, Health & Aging 19, 5.
  47. Serhan, C. N., & Levy, B. D. (2018). Resolvins in inflammation: emergence of the pro-resolving superfamily of mediators. The Journal of clinical investigation128(7), 2657–2669. https://doi.org/10.1172/JCI97943
  48. Maccarrone, Mauro; Chiurchiù, Valerio; Leuti, Alessandro (2019). Proresolving Lipid Mediators: Endogenous Modulators Of Oxidative Stress Oxidative Medicine And Cellular Longevity 2019, .
  49. Souza, P. R., Marques, R. M., Gomez, E. A., Colas, R. A., De Matteis, R., Zak, A., Patel, M., Collier, D. J., & Dalli, J. (2020). Enriched Marine Oil Supplements Increase Peripheral Blood Specialized Pro-Resolving Mediators Concentrations and Reprogram Host Immune Responses: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study. Circulation research126(1), 75–90. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.119.315506
  50. Franceschi, C., Bonafè, M., Valensin, S., Olivieri, F., De Luca, M., Ottaviani, E., & De Benedictis, G. (2000). Inflamm-aging. An evolutionary perspective on immunosenescence. Annals of the New York Academy of Sciences908, 244–254. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2000.tb06651.x
  51. Madison, Annelise A.; Belury, Martha A.; Renna, Megan E.; Malarkey, William B.; Lin, Jue; Epel, Elissa S., et al. (2021). Omega-3 Supplementation And Stress Reactivity Of Cellular Aging Biomarkers: An Ancillary Substudy Of A Randomized, Controlled Trial In Midlife Adults Molecular Psychiatry 26, 7.
  52. Pedersen, Bente Klarlund; Fischer, Christian P (2007). Beneficial Health Effects Of Exercise – The Role Of IL-6 As A Myokine Trends In Pharmacological Sciences 28, 4.
  53. Lai, Chao-Qiang; Tsai, Michael; Claas, Steven A; Ma, Yi Yi; Irvin, Marguerite R.; Parnell, Laurence D., et al. (2015). The Effects Of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids And Genetic Variants On Methylation Levels Of The Interleukin-6 Gene Promoter Molecular Nutrition & Food Research 60, 2.
  54. The Fatty Acids And Outcomes Research Consortium Force; Tintle, Nathan; Küpers, Leanne K; Laakso, Markku; Imamura, Fumiaki; Sun, Qi, et al. (2021). Blood N-3 Fatty Acid Levels And Total And Cause-Specific Mortality From 17 Prospective Studies Nature Communications 12, 1.
  55. Tintle, Nathan; Harris, William; Vasan, Ramachandran S; Sala-Vila, Aleix; McBurney, M I (2021). Using An Erythrocyte Fatty Acid Fingerprint To Predict Risk Of All-Cause Mortality: The Framingham Offspring Cohort The American Journal Of Clinical Nutrition 114, 4.
  56. Harris, William S.; Tintle, Nathan L.; Etherton, Mark R.; Vasan, Ramachandran S. (2018). Erythrocyte Long-Chain Omega-3 Fatty Acid Levels Are Inversely Associated With Mortality And With Incident Cardiovascular Disease: The Framingham Heart Study Journal Of Clinical Lipidology 12, 3.
  57. Tsao, C. W., Aday, A. W., Almarzooq, Z. I., Anderson, C. A. M., Arora, P., Avery, C. L., Baker-Smith, C. M., Beaton, A. Z., Boehme, A. K., Buxton, A. E., Commodore-Mensah, Y., Elkind, M. S. V., Evenson, K. R., Eze-Nliam, C., Fugar, S., Generoso, G., Heard, D. G., Hiremath, S., Ho, J. E., Kalani, R., … American Heart Association Council on Epidemiology and Prevention Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee (2023). Heart Disease and Stroke Statistics-2023 Update: A Report From the American Heart Association. Circulation147(8), e93–e621. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000001123
  58. Albert, Christine M (1998). Fish Consumption And Risk Of Sudden Cardiac Death Jama 279, 1.
  59. Tsao, C. W., Aday, A. W., Almarzooq, Z. I., Anderson, C. A. M., Arora, P., Avery, C. L., Baker-Smith, C. M., Beaton, A. Z., Boehme, A. K., Buxton, A. E., Commodore-Mensah, Y., Elkind, M. S. V., Evenson, K. R., Eze-Nliam, C., Fugar, S., Generoso, G., Heard, D. G., Hiremath, S., Ho, J. E., Kalani, R., … American Heart Association Council on Epidemiology and Prevention Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee (2023). Heart Disease and Stroke Statistics-2023 Update: A Report From the American Heart Association. Circulation147(8), e93–e621. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000001123
  60. Deckelbaum, R. J., & Calder, P. C. (2012). Different outcomes for omega-3 heart trials: why?. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care15(2), 97–98. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e32834ec9e5
  61. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto miocardico. (1999). Lancet (London, England)354(9177), 447–455.
  62. Yokoyama, M., Origasa, H., Matsuzaki, M., Matsuzawa, Y., Saito, Y., Ishikawa, Y., Oikawa, S., Sasaki, J., Hishida, H., Itakura, H., Kita, T., Kitabatake, A., Nakaya, N., Sakata, T., Shimada, K., Shirato, K., & Japan EPA lipid intervention study (JELIS) Investigators (2007). Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis. Lancet (London, England)369(9567), 1090–1098. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)60527-3
  63. Manson, J. E., Cook, N. R., Lee, I. M., Christen, W., Bassuk, S. S., Mora, S., Gibson, H., Albert, C. M., Gordon, D., Copeland, T., D'Agostino, D., Friedenberg, G., Ridge, C., Bubes, V., Giovannucci, E. L., Willett, W. C., Buring, J. E., & VITAL Research Group (2019). Marine n-3 Fatty Acids and Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer. The New England journal of medicine380(1), 23–32. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1811403
  64. Nicholls, Stephen J.; Lincoff, A. Michael; Garcia, Michelle; Bash, Dianna; Barter, Philip J.; Davidson, Michael H., et al. (2020). Effect Of High-Dose Omega-3 Fatty Acids Vs Corn Oil On Major Adverse Cardiovascular Events In Patients At High Cardiovascular Risk Jama 324, 22.
  65. Bhatt, Deepak; Khan, Safi U.; Lone, Ahmad N.; Khan, Muhammad Shahzeb; Virani, Salim S.; Blumenthal, Roger S., et al. (2021). Effect Of Omega-3 Fatty Acids On Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review And Meta-Analysis EClinicalMedicine 38, .
  66. Arita, Makoto; Endo, Jin (2016). Cardioprotective Mechanism Of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Journal Of Cardiology 67, 1.
  67. Smith, G. I., Atherton, P., Reeds, D. N., Mohammed, B. S., Rankin, D., Rennie, M. J., & Mittendorfer, B. (2011). Omega-3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperinsulinaemia-hyperaminoacidaemia in healthy young and middle-aged men and women. Clinical science (London, England : 1979)121(6), 267–278. https://doi.org/10.1042/CS20100597
  68. Herbst, E. A. F.; Paglialunga, S.; Gerling, C.; Whitfield, Jamie; Mukai, K.; Chabowski, Adrian, et al. (2014). Omega-3 Supplementation Alters Mitochondrial Membrane Composition And Respiration Kinetics In Human Skeletal Muscle The Journal Of Physiology 592, 6.
  69. Cornish, Stephen M.; Cordingley, Dean M.; Shaw, Keely A; Forbes, Scott C.; Leonhardt, Taylor; Bristol, Ainsley, et al. (2022). Effects Of Omega-3 Supplementation Alone And Combined With Resistance Exercise On Skeletal Muscle In Older Adults: A Systematic Review And Meta-Analysis Nutrients 14, 11.
  70. ^ 10.1016/j.clnesp.2025.01.022
  71. Chiu, Wan-Chun; Hsu, Yuan-Pin; Huang, Ya-Hui; Lo, Yen-Li; Wang, Yuan-Hung (2020). Effects Of Omega-3 Fatty Acids On Muscle Mass, Muscle Strength And Muscle Performance Among The Elderly: A Meta-Analysis Nutrients 12, 12.
  72. Julliand, Sophie; Reeds, Dominic N; Sinacore, David R; Klein, Samuel; Mittendorfer, Bettina; Smith, Gordon I (2015). Fish Oil–Derived N−3 PUFA Therapy Increases Muscle Mass And Function In Healthy Older Adults1 The American Journal Of Clinical Nutrition 102, 1.
  73. Malik, Abdulaziz; Ramadan, Amira; Vemuri, Bhavya; Siddiq, Wardah; Amangurbanova, Maral; Ali, Aamir, et al. (2021). Ω-3 Ethyl Ester Results In Better Cognitive Function At 12 And 30 Months Than Control In Cognitively Healthy Subjects With Coronary Artery Disease: A Secondary Analysis Of A Randomized Clinical Trial The American Journal Of Clinical Nutrition 113, 5.
  74. Marti, Amelia; Fortique, Francesca (2019). Omega-3 Fatty Acids And Cognitive Decline: A Systematic Review Nutrición Hospitalaria , .
  75. Morari, Joseane; De Souza, Gabriela Freitas Pereira; Razolli, Daniela; De Moura, Rodrigo Ferreira; Barbosa, Guilherme Oliveira; Nascimento, Lucas F.R., et al. (2015). N-3 Fatty Acids Induce Neurogenesis Of Predominantly POMC-Expressing Cells In The Hypothalamus Diabetes 65, 3.
  76. Witte, A. Veronica; Hermannstädter, Henrike M.; Schreiber, Stephan J.; Flöel, Agnes; Hahn, Andreas; Fiebach, Jochen, et al. (2013). Long-Chain Omega-3 Fatty Acids Improve Brain Function And Structure In Older Adults Cerebral Cortex 24, 11.
  77. Raulin, Ana-Caroline; Kraft, Lucas; Atack, John R.; Serpell, Louise; McGeehan, John; Xue, Wei-Feng, et al. (2019). The Molecular Basis For Apolipoprotein E4 As The Major Risk Factor For Late-Onset Alzheimer's Disease Journal Of Molecular Biology 431, 12.
  78. Patrick R. P. (2019). Role of phosphatidylcholine-DHA in preventing APOE4-associated Alzheimer's disease. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology33(2), 1554–1564. https://doi.org/10.1096/fj.201801412R
  79. Reimers, Arne; Ljung, Hanna (2019). The Emerging Role Of Omega-3 Fatty Acids As A Therapeutic Option In Neuropsychiatric Disorders Therapeutic Advances In Psychopharmacology 9, .
  80. Baghai, T. C., Varallo-Bedarida, G., Born, C., Häfner, S., Schüle, C., Eser, D., Rupprecht, R., Bondy, B., & von Schacky, C. (2011). Major depressive disorder is associated with cardiovascular risk factors and low Omega-3 Index. The Journal of clinical psychiatry72(9), 1242–1247. https://doi.org/10.4088/JCP.09m05895blu
  81. Lespérance, F., Frasure-Smith, N., St-André, E., Turecki, G., Lespérance, P., & Wisniewski, S. R. (2011). The efficacy of omega-3 supplementation for major depression: a randomized controlled trial. The Journal of clinical psychiatry72(8), 1054–1062. https://doi.org/10.4088/JCP.10m05966blu
  82. Di Benedetto, Maria Grazia; Nicolaou, Anna; Camacho-Muñoz, Dolores; Kendall, Alexandra C.; Giacobbe, Juliette; Su, Kuan-Pin, et al. (2021). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Protect Against Inflammation Through Production Of LOX And CYP450 Lipid Mediators: Relevance For Major Depression And For Human Hippocampal Neurogenesis Molecular Psychiatry 26, 11.
  83. Mozaffari-Khosravi, Hassan; Yassini-Ardakani, Mojtaba; Karamati, Mohsen; Shariati-Bafghi, Seyedeh-Elaheh (2013). Eicosapentaenoic Acid Versus Docosahexaenoic Acid In Mild-To-Moderate Depression: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial European Neuropsychopharmacology 23, 7.
  84. Wellbrock, Maike; Von Der Haar, Annkathrin; Baalmann, Ann-Kristin; Rach, Stefan; Wolters, Maike; Heise, Thomas L (2021). Effects Of N-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation In The Prevention And Treatment Of Depressive Disorders—A Systematic Review And Meta-Analysis Nutrients 13, 4.
  85. Drago, Filippo; Caraci, Filippo; Bucolo, Claudio; Grosso, Giuseppe; Galvano, Fabio; Marventano, Stefano, et al. (2014). Omega-3 Fatty Acids And Depression: Scientific Evidence And Biological Mechanisms Oxidative Medicine And Cellular Longevity 2014, .
  86. Raine, Adrian; Liu, Jianghong; Mahoomed, Tashneem; Hibbeln, Joseph R.; Portnoy, Jill (2014). Reduction In Behavior Problems With Omega-3 Supplementation In Children Aged 8-16 Years: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Stratified, Parallel-Group Trial Journal Of Child Psychology And Psychiatry 56, 5.
  87. Bisgaard, H., Stokholm, J., Chawes, B. L., Vissing, N. H., Bjarnadóttir, E., Schoos, A. M., Wolsk, H. M., Pedersen, T. M., Vinding, R. K., Thorsteinsdóttir, S., Følsgaard, N. V., Fink, N. R., Thorsen, J., Pedersen, A. G., Waage, J., Rasmussen, M. A., Stark, K. D., Olsen, S. F., & Bønnelykke, K. (2016). Fish Oil-Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. The New England journal of medicine375(26), 2530–2539. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1503734
  88. Denisenko, Yulia; Novgorodtseva, Tatyana; Antonyuk, Marina (2020). The Activity Of Fatty Acids Desaturases In Mild And Moderate ASTHMA Airway Cell Biology And Immunopathology , .
  89. Melén, Erik; Granell, Raquel; Emmett, Pauline; Talaei, Mohammad; Bergström, Anna; Shaheen, Seif O, et al. (2021). Intake Of N-3 Polyunsaturated Fatty Acids In Childhood, FADS Genotype And Incident Asthma European Respiratory Journal 58, 3.
  90. Papamichael, Maria Michelle; Katsardis, Ch.; Koutsilieris, M.; Erbas, B.; Itsiopoulos, C.; Lambert, Katrina Anne, et al. (2018). Efficacy Of A Mediterranean Diet Supplemented With Fatty Fish In Ameliorating Inflammation In Paediatric Asthma: A Randomised Controlled Trial Journal Of Human Nutrition And Dietetics 32, 2.
  91. Ramsden, Christopher E; Horowitz, Mark; Zamora, Daisy; Faurot, Keturah R; MacIntosh, Beth; Keyes, Gregory S, et al. (2021). Dietary Alteration Of N-3 And N-6 Fatty Acids For Headache Reduction In Adults With Migraine: Randomized Controlled Trial Bmj , .
  92. ^ 10.1080/1028415x.2019.1659560
  93. Loza-Mejía, Marco; Salazar, Juan Rodrigo; Pinto-Almazán, Rodolfo; Vivar-Sierra, Alonso; Hernández-Contreras, José Patricio; Araiza-Macías, María José, et al. (2021). In Silico Study Of Polyunsaturated Fatty Acids As Potential SARS-CoV-2 Spike Protein Closed Conformation Stabilizers: Epidemiological And Computational Approaches Molecules 26, 3.
  94. I., Carrie; G., Abellan; Y., Rolland; S., Gillette-Guyonnet; B., Vellas (2009). PUFA For Prevention And Treatment Of Dementia? Current Pharmaceutical Design 15, 36.
  95. Sherry, C.L.; Oliver, J.S.; Marriage, B.J. (2015). Docosahexaenoic Acid Supplementation In Lactating Women Increases Breast Milk And Plasma Docosahexaenoic Acid Concentrations And Alters Infant Omega 6:3 Fatty Acid Ratio Prostaglandins, Leukotrienes And Essential Fatty Acids (PLEFA) 95, .
  96. Kasamatsu, Haruka; Tanaka, Tomomi; Ito, Mika; Inadera, Hidekuni; Kamijima, Michihiro; Yamazaki, Shin, et al. (2020). Maternal Dietary Intake Of Fish And PUFAs And Child Neurodevelopment At 6 Months And 1 Year Of Age: A Nationwide Birth Cohort—The Japan Environment And Children's Study (JECS) The American Journal Of Clinical Nutrition 112, 5.
  97. Saugstad, Ola Didrik; Helland, Ingrid B.; Smith, Lars; Saarem, Kristin; Drevon, Christian A. (2003). Maternal Supplementation With Very-Long-Chain N-3 Fatty Acids During Pregnancy And Lactation Augments Children’s IQ At 4 Years Of Age Pediatrics 111, 1.
  98. Nordgren, Tara; Richter, Chesney; Thompson, Maranda; Appiah, Adams Kusi; Kris-Etherton, Penny; Hein, Nicholas, et al. (2019). Omega-3 Fatty Acid Intake By Age, Gender, And Pregnancy Status In The United States: National Health And Nutrition Examination Survey 2003–2014 Nutrients 11, 1.
  99. Ebbesson, Sven O.E.; Devereux, Richard B.; Cole, Shelley; Ebbesson, Lars O.E.; Fabsitz, Richard R.; Haack, Karin, et al. (2010). Heart Rate Is Associated With Red Blood Cell Fatty Acid Concentration: The Genetics Of Coronary Artery Disease In Alaska Natives (GOCADAN) Study American Heart Journal 159, 6.
  100. Efsa Panel On Dietetic Products Nutrition And Allergies Nda (2014). Scientific Opinion On The Substantiation Of A Health Claim Related To DHA And Contribution To Normal Brain Development Pursuant To Article 14 Of Regulation (EC) No 1924/2006 EFSA Journal 12, 10.
  101. Harris, William; Jackson, Kristina (2018). A Prenatal DHA Test To Help Identify Women At Increased Risk For Early Preterm Birth: A Proposal Nutrients 10, 12.
  102. Middleton, P., Gomersall, J. C., Gould, J. F., Shepherd, E., Olsen, S. F., & Makrides, M. (2018). Omega-3 fatty acid addition during pregnancy. The Cochrane database of systematic reviews11(11), CD003402. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003402.pub3
  103. Makrides, M., Best, K., Yelland, L., McPhee, A., Zhou, S., Quinlivan, J., Dodd, J., Atkinson, E., Safa, H., van Dam, J., Khot, N., Dekker, G., Skubisz, M., Anderson, A., Kean, B., Bowman, A., McCallum, C., Cashman, K., & Gibson, R. (2019). A Randomized Trial of Prenatal n-3 Fatty Acid Supplementation and Preterm Delivery. The New England journal of medicine381(11), 1035–1045. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1816832
  104. Gao, Li; Lin, Liyuan; Shan, Nan; Ren, Chun-Yan; Long, Xin; Sun, Yu-Han, et al. (2018). The Impact Of Omega-3 Fatty Acid Supplementation On Glycemic Control In Patients With Gestational Diabetes: A Systematic Review And Meta-Analysis Of Randomized Controlled Studies The Journal Of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine 33, 10.
  105. ^Bilenberg, Niels; Mølgaard, Christian; Lauritzen, Lotte; Hvolby, Allan; Heilskov Rytter, Maren Johanne; Andersen, Louise Beltoft Borup, et al. (2014). Diet In The Treatment Of ADHD In children—A Systematic Review Of The Literature Nordic Journal Of Psychiatry 69, 1.
  106. Spreckelsen, Thees; Richardson, Alexandra J.; Burton, Jennifer R.; Sewell, Richard P.; Montgomery, Paul (2012). Docosahexaenoic Acid For Reading, Cognition And Behavior In Children Aged 7–9 Years: A Randomized, Controlled Trial (The DOLAB Study) Plos One 7, 9.
  107. Adjepong, Mary; Harris, William S.; Annan, Reginald A.; Pontifex, Matthew B.; Fenton, Jenifer I.; Yakah, William (2018). Whole Blood N-3 Fatty Acids Are Associated With Executive Function In 2–6-Year-Old Northern Ghanaian Children The Journal Of Nutritional Biochemistry 57, .
  108. Beckman, Joshua A; Perlstein, Todd S.; Weuve, Jennifer; Pfeffer, Marc A. (2009). Red Blood Cell Distribution Width And Mortality Risk In A Community-Based Prospective CohortArchives Of Internal Medicine 169, 6.
  109. ^ 10.1161/circulationaha.107.727545
  110. McBurney, Michael I.; Tintle, Nathan L.; Harris, William S. (2022). Omega-3 Index Is Directly Associated With A Healthy Red Blood Cell Distribution Width Prostaglandins, Leukotrienes And Essential Fatty Acids (PLEFA) 176, .
  111. Adeloye, Davies; Wastnedge, Elizabeth; Waters, Donald; Patel, Smruti; Morrison, Kathleen; Goh, Mei Yi, et al. (2018). The Global Burden Of Sickle Cell Disease In Children Under Five Years Of Age: A Systematic Review And Meta-Analysis Journal Of Global Health 8, 2.
  112. Daak, Ahmed A; Hassan, Zahir; Attallah, Bakhita; Azan, Haj H; Elbashir, Mustafa I; Crawford, Michael, et al. (2012). Effect Of Omega-3 (N−3) Fatty Acid Supplementation In Patients With Sickle Cell Anemia: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial The American Journal Of Clinical Nutrition 97, 1.
  113. On Behalf Of The Pufah Group; Hanson, Sarah; Hooper, Lee; Thorpe, Gabrielle; Winstanley, Lauren; Abdelhamid, Asmaa S. (2020). Omega-3, Omega-6 And Total Dietary Polyunsaturated Fat On Cancer Incidence: Systematic Review And Meta-Analysis Of Randomised Trials British Journal Of Cancer 122, 8.
  114. Rose, D. P.; Connolly, J. M.; Rayburn, J.; Coleman, M. (1995). Influence Of Diets Containing Eicosapentaenoic Or Docosahexaenoic Acid On Growth And Metastasis Of Breast Cancer Cells In Nude Mice JNCI: Journal Of The National Cancer Institute 87, 8.
  115. Lee, J. W., & Kim, J. H. (2013). Activation of the leukotriene B4 receptor 2-reactive oxygen species (BLT2-ROS) cascade following detachment confers anoikis resistance in prostate cancer cells. The Journal of biological chemistry288(42), 30054–30063. https://doi.org/10.1074/jbc.M113.481283
  116. Larsson, Susanna C; Kumlin, Maria; Ingelman-Sundberg, Magnus; Wolk, Alicja (2004). Dietary Long-Chain N−3 Fatty Acids For The Prevention Of Cancer: A Review Of Potential Mechanisms The American Journal Of Clinical Nutrition 79, 6.
  117. Novak, Todd E.; Babcock, Tricia A.; Jho, David H.; Helton, W. Scott; Espat, N. Joseph (2003). NF-κB Inhibition By Ω-3 Fatty Acids Modulates LPS-stimulated Macrophage TNF-α Transcription American Journal Of Physiology-Lung Cellular And Molecular Physiology 284, 1.
  118. Spencer, Laura; Mann, Christopher; Metcalfe, Matthew; Webb, M’Balu; Pollard, Cristina; Spencer, Daniel, et al. (2009). The Effect Of Omega-3 FAs On Tumour Angiogenesis And Their Therapeutic Potential European Journal Of Cancer 45, 12.
  119. Popp-Snijders C; Schouten JA; Heine RJ; van der Meer J; van der Veen EA (1987). Dietary supplementation of omega-3 polyunsaturated fatty acids improves insulin sensitivity in non-insulin-dependent diabetes. Diabetes Res 4, 3.
  120. Kristal, Alan; Darke, Amy; Brasky, Theodore M.; Song, Xiaoling; Tangen, Catherine M.; Goodman, Phyllis J., et al. (2013). Plasma Phospholipid Fatty Acids And Prostate Cancer Risk In The SELECT Trial JNCI: Journal Of The National Cancer Institute 105, 15.
  121. Harris, W. S.; Davidson, M. H. (2014). RE: Plasma Phospholipid Fatty Acids And Prostate Cancer Risk In The SELECT Trial JNCI: Journal Of The National Cancer Institute 106, 4.
  122. https://doi.org/10.1182/blood.V58.5.880.880
  123. Begtrup KM; Krag AE; Hvas AM (2017). No impact of fish oil supplements on bleeding risk: a systematic review. Dan Med J 64, 5.
  124. Tavazzi, Luigi; Tognoni, Gianni; Opera Investigators, For The; Latini, Roberto; Lombardi, Federico; Macchia, Alejandro, et al. (2012). Fish Oil And Postoperative Atrial FibrillationJama 308, 19.
  125. Lin, Huey-Juan; Wolf, Philip A.; Kelly-Hayes, Margaret; Kase, Carlos S.; D'Agostino, Ralph B.; Beiser, Alexa, et al. (1996). Stroke Severity In Atrial Fibrillation Stroke 27, 10.
  126. Hattori, Nobutaka; Ueno, Yuji; Tanaka, Ryota; Miyamoto, Nobukazu; Yamashiro, Kazuo (2019). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids And Stroke Burden International Journal Of Molecular Sciences 20, 22.
  127. Gencer, B., Djousse, L., Al-Ramady, O. T., Cook, N. R., Manson, J. E., & Albert, C. M. (2021). Effect of Long-Term Marine ɷ-3 Fatty Acids Supplementation on the Risk of Atrial Fibrillation in Randomized Controlled Trials of Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Circulation144(25), 1981–1990. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.055654
  128. Del Buono, Marco Giuseppe; Chiabrando, Juan Guido; Vescovo, Giovanni Maria; Camilli, Massimiliano; Montone, Rocco Antonio; Vergallo, Rocco, et al. (2021). Omega-3 Fatty Acids Supplementation And Risk Of Atrial Fibrillation: An Updated Meta-Analysis Of Randomized Controlled Trials European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy 7, 4.
  129. Quek, Siew-Young; Larsen, Danaé; Eyres, Laurence (2010). Effect Of Cooking Method On The Fatty Acid Profile Of New Zealand King Salmon (Oncorhynchus Tshawytscha) Food Chemistry 119, 2.
  130. Sardenne, Fany; Puccinelli, Eleonora; Vagner, Marie; Pecquerie, Laure; Bideau, Antoine; Le Grand, Fabienne, et al. (2021). Post-mortem Storage Conditions And Cooking Methods Affect Long-Chain Omega-3 Fatty Acid Content In Atlantic Mackerel (Scomber Scombrus) Food Chemistry 359, .
  131. Bang, H. O., Dyerberg, J., & Nielsen, A. B. (1971). Plasma lipid and lipoprotein pattern in Greenlandic West-coast Eskimos. Lancet (London, England)1(7710), 1143–1145. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(71)91658-8
  132. Dyerberg, J; Bang, H O; Hjørne, N (1975). Fatty Acid Com
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti