0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas

 Mesk svorį

 

0

 

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl parduotuvėse perkamos daržovės ir vaisiai neturi skonio

 
Publikuota: 2023-03-24

Augalo genomo pokyčius mokslininkai pastebėjo daugiau nei prieš pusę amžiaus. 

Beveik visus metus mums prieinamos sezoninės uogos, vaisiai ir daržovės, tačiau daugelis sutiks, kad jų skonis nepalieka norimų rezultatų. Tyrimai rodo, kad parduotuvėse pirkti vaisiai turi vis mažesnę maistinę vertę. Šiuo metu dauguma parduodamų daržovių auginamos ne saulėje, o šiltnamyje, dirbtinai sukurtomis sąlygomis.
Dėl pasėlių chemizavimo ir dirvožemio žemės sterilizacijos (nuskurdinimo) produktai praranda savo maistinę vertę. Tam tikru mastu dėl to kalti patys vartotojai. Norėdami įsigyti ne sezono produktų, dažnai aukojame produkto kainą, skonį ar maistinę vertę, rašo Onet.pl.
 
 
Problema tapo tokia opi, kad pastaruoju metu mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė beskonių pomidorų problemai. Tarptautinė ekspertų komanda surinko genetinius duomenis iš 725 laukinių pomidorų veislių (augančių laukuose be žmogaus įtakos) ir sukūrė vadinamąjį pangenomą (genetinį žemėlapį).
Tada jie sugretino laukinio ir prijaukinto pomidoro, vadinamo Heinz 1706, kuris visada buvo pomidorų genomų reprezentatyvus atskaitos taškas, genomus,. Abiejų genetinių medžiagų palyginimas parodė, kad „originale“ naujų veislių pangenome trūksta beveik 5000 genų.
Pavyzdžiui, šiuolaikinėms veislėms trūksta atsparumo genų, todėl kovai su ligų sukėlėjais naudojamas purškimas chemikalu.
Tačiau analizė atvedė prie sensacingesnio atradimo: paaiškėjo, kad TomLoxC geno varianto, atsakingo už unikalų pomidorų skonį, nėra 90 % jo auginamų veislių.
 
Mokslininkai pastebi, kad modifikuojant pomidorus, kad išaugintų geriausias veisles, dėmesys buvo skiriamas į derlingumą ir pelną didinančioms savybėms, o ne skoniui. Dabar selekcininkai turės įdėti daug pastangų, kad sukurtų naujas daržovių veisles, turinčias „klasikinių“ genų.
 
Panašų „evoliucijos“ kelią praėjo ir obuoliai. Ryškiausias pavyzdys – populiariausia amerikietiška „Red Delicious“ obuolių veislė, kuri išsiskiria blizgia odele ir švelnaus skonio miltingu minkštimu. Nepaisant šių savybių, Red Delicious jau 70 metų yra JAV obuolių rinkos lyderė.
Reikalas tas, kad kai veislė pirmą kartą pasirodė rinkoje 1914 m., ji išsiskyrė ryškiu ir sultingu skoniu. Iki 1940-ųjų jis tapo populiariausiu JAV. Veislės likimą užkirto netikėta genetinė anomalija, kai iš obelų šakos greitai sunoksta vienodos, intensyvesnės spalvos vaisiai.
Netrukus rinką užplūdo „patobulinta“ obuolių versija. Buvo akcentuojamas derliaus dydis, vaisių augimo tempas ir „viliojanti“ išvaizda. Be to, dėl storos odelės vaisiai ilgiau išliko švieži ir sveiki transportuojant. Kai kur didinant derlių pradingo taip vertinamas obuolių skonis.
Tačiau didžiausia problema, keičiant vaisių ir daržovių skonį, yra maistinės vertės praradimas. Apie tai įrodo 2004 metais Teksaso universiteto mokslininkų atliktas tyrimas. Ekspertai išanalizavo duomenis apie 11 maistinių medžiagų kiekį, 43 JAV žemės ūkio produktų rūšyse 1950–1999 m.
 
Paaiškėjo, kad per pusę amžiaus vaisiuose ir daržovėse gerokai sumažėjo baltymų, kalcio, kalio, geležies, vitaminų B2 ir C.
Labiausiai sumažėjo vitamino B2 kiekis, kuris taip pat yra atsakingas už tinkamą nervų sistemos ir gleivinių veiklą. Mažiausi nuostoliai buvo susiję su baltymais. Panašūs tyrimai buvo atlikti Europoje. Išanalizavę 1975–1997 metų duomenis, Nyderlandų instituto Europos Kushi mokslininkai nustatė, kad 12 rūšių daržovių geležies kiekis sumažėjo vidutiniškai 37%. Panašūs nuostoliai buvo pastebėti ir kalcio, vitamino C ir vitamino A.
 
Anot mokslininkų, paprasčiausias šios tendencijos paaiškinimas – naujų daržovių ir vaisių veislių kūrimas su norimomis savybėmis – greitesnė gamyba ir didesnis derlius. Visų pirma, kalbame apie didesnius dydžius, augimo tempus ir atsparumą pesticidams. Bėda ta, kad spartesnis augimas nedera su greitesniu maisto medžiagų pasisavinimu iš dirvožemio.
 
Išvada
Gamtoje viskas subalansuota, skatinant vienas savybes, aukojamos kitos, tuo labiau, kad maistingos medžiagos gaunamos iš dirvožemio, kurio savybės įtakoja maistinei vertei.
 
Šaltinis
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti