0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas

 Mesk svorį

 

0

 

Žolelės ir prieskoniai padidina naudingų bakterijų kiekį žarnyno mikrobiotoje

 
Publikuota: 2022-12-04

 Dar senais laikais žmonės pastebėjo, kad prieskoniai ir žolelės be tradicinio gaminamo maisto skonio gerinimo turi ir gydomąsias savybes. Paskutiniu laiku, vis daugiau kalbama ir rašoma apie mikrobiotos (žarnyno mikrofloros) svarbą žmogaus sveikatai. Pasirodo prieskoniai ir žolelės - vienas iš komponentų, turintys įtaką sveikatai.

 Petersen ir kt.(2022) paskelbė tyrimų rezultatus, kuriuose įrodo vaistažolių ir prieskonių mišinių vartojimo poveikį, dalyviai priklausė rizikos (širdies ir kraujagyslių ligų) grupių atstovams.
 
 Savanorių grupes sudarė: 57 % moterų; vidutinis amžius: 45 ± 11 metų; KMI: 29,8 ± 2,9 kg/m2; juosmens apimtis: 102,8 ± 7,1cm. Dalyviai prisilaikė tradicinio amerikietiško mitybos stiliaus - angliavandeniai: 50% kcal; baltymai: 17%; bendras riebalų kiekis: 33%; sočiųjų riebalų: 11%; natrio: 3000 mg/d; skaidulų: 22 g/d.
Tiriamieji buvo suskirstyti į tris grupes: pirmieji gaudavo apie 1/8 arbatinio šaukštelio per dieną, antrieji – kiek daugiau nei 3/4 arbatinio šaukštelio, treti – apie pusantro arbatinio šaukštelio per dieną. Prieskoniu mišinį (arbatinis šaukštelis 5g.) sudarė: cinamonas: 1 g (20%); raudonėlio: 1,5 g (30%); imbieras: 1,5 g (30%); juodieji pipirai: 0,85 g (17%); kajeno pipirai: 0,15 g (3 %).
 
Po keturių savaičių eksperimento, rezultatai liudija, kad padidėjo žarnyno bakterijų (mikrobiotos) įvairovė, ypač vartojant vidutines ir didesnes žolelių ir prieskonių dozes.
 
Šaltinis
Petersen S.K., Anderson S., Chen See J. R., Leister J, Kris-Etherton P. M., Lamendella R.. Herbs and Spices Modulate Gut Bacterial Composition in Adults at Risk for CVD: Results of a Prespecified Exploratory Analysis from a Randomized, Crossover, Controlled-Feeding Study, The Journal of Nutrition, Volume 152, Issue 11, November 2022, Pages 2461–2470, https://doi.org/10.1093/jn/nxac201
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti