Kolumbijos universiteto (JAV) mokslininkai atskleidė, kad su maistu gaunamas pridėtinis cukrus kenkia žarnyno mikrobiomui, prisideda prie medžiagų apykaitos ligų, prediabeto ir svorio padidėjimo. Tyrimo rezultatai.
Yra žinoma, kad vakarietiška dieta, kurioje yra daug cukraus ir riebalų, gali sukelti nutukimą, metabolinį sindromą ir diabetą, tačiau mechanizmai, kuriais grindžiamas šis ryšys, nebuvo žinomi. Tyrimo metu buvo tiriama, kaip cukrus veikia pelių mikrobiomą – mikroorganizmų bendruomenę, kuri atlieka svarbų vaidmenį virškinant ir reguliuojant medžiagų apykaitą.
Po keturių savaičių dietos gyvūnams pasireiškė metabolinio sindromo požymiai, tokie kaip svorio padidėjimas, atsparumas insulinui ir gliukozės netoleravimas. Be to, labai pasikeitė jų mikrobiomos, pavyzdžiui, sumažėjo graužikams, žuvims ir vištoms būdingų segmentuotų siūlinių mikroorganizmų, o kitų bakterijų padaugėjo.
Gijinių bakterijų skaičiaus mažinimas daro įtaką gyvūnų sveikatai, nes veikia specifines imunines ląsteles. Cukrus skatina Faecalibaculum rodentium bakterijų augimą, kurios nukonkuruoja siūlines bakterijas, o tai savo ruožtu sumažina Th17 ląstelių skaičių žarnyne. Tolesni eksperimentai parodė, kad šios ląstelės būtinos medžiagų apykaitos ligų, diabeto ir svorio padidėjimo prevencijai. Th17 gamina molekules, kurios sulėtina kenksmingų lipidų pasisavinimą iš žarnyno ir neutralizuoja virškinimo trakto uždegimą.
Nors žmonės neturi siūlinių bakterijų kaip mikrobiomo dalies, autoriai mano, kad žmogaus mikrobiome yra bakterijų, kurios atlieka panašų vaidmenį.
Šaltinis