Prieš du metus (2020m) Kembridžo universitetas paskelbė tyrimų rezultatus, atliktus atsitiktinių imčių, aklas su placebo, kurio rezultatai griauna visuominėje esančius gandus ir teorijas.
Tyrime dalyvavo septynios jaunos (amžiaus vidurkis 19,9 metų; KMI 23,1 kg/m2) ir septynios brandžios (amžius vidurkis 56,4 metų; KMI 26·3 kg/m2) moterys mažai judėjimo turintį gyvenimo būdą. Eksperimento dalyvės vartojo kazeino baltymą (25 g) arba placebą ≥2 valandas po paskutinio valgio ir ≤30 minučių prieš miegą. Buvo vertinama: apetitas, išmatuotas atitinkamai naudojant netiesioginę kalorimetriją ir vizualinę analoginę skalę, antropometrija ir kūno sudėtis.
Tyrimas parodė, kad vartotas prieš miegą kazeino baltymą nepakeitė metabolizmo lygio ar apetito, palyginti su palcebą įvertinus kitą rytą.
Šie duomenys prisideda prie vis daugiau įrodymų, kad baltymų vartojimas prieš miegą nekenkia medžiagų apykaitai ar apetitui kitą rytą.
p.s.
Žmonės - baltyminės struktūros, nuo baltymų trūkumo kenčia visos žmogaus gyvybę palaikančios sistemos, tai greitas kelias ligos link.
Kazeinas - tai pino baltymas, kuriame nėra laktozės. Kazeino yra dideliais kiekiais ožkos piene, taip pat karvių piene. Įsivaizduokite, trys procentai sunaudoto pieno tūrio yra kazeinas. Mažiau yra asilų, avių ir buivolių, tačiau juos gauti sunkiau. Jo dar gausu kietuose sūriuose: Cheddar, Kostroma, Parmesan, Roquefort, Bonbel, Gouda, Mozzarella, Mascarpone, Ricotta. Varškės sūryje be riebalų kazeino kiekis siekia 20%.
Šaltinis: