0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas

 Mesk svorį

 

0

Skanaus ! Lifolizacijos pranašumai

 
Publikuota: 2021-01-10
Liofilizacija – vienas iš daugelio maisto produktų konservavimo būdų, išsiskiriantis tuo, kad šiuo metu pripažįstamas kaip vertingiausias dėl keleto priežasčių. Vaisius, daržoves, uogas džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte išlieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – net visas 100 procentų! Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.
 
Kaip tai vyksta?
Liofilizacija – tai džiovinimas dideliu šalčiu. Iš pradžių produktai yra užšaldomi kameroje, kurioje sukuriamas vakuumas. Tuomet dideliame šaltyje, siekiančiame -80 °C, maistas yra džiovinamas. Šio proceso metu vanduo, esantis uogose ar kituose produktuose, iš kieto kūno pereina į garų stadiją, aplenkdamas skystą fazę. Liofilizuojant pašalinamas vanduo, kuris buvo užšalęs (garo pavidalu).

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visi produktų gedimo procesai ir biologiškai vertingų medžiagų suirimas vyksta būtent skystoje fazėje, kurios liofilizuojant tiesiog nelieka. Taigi, nesant skystos terpės bei oro ir džiovinant šaltyje yra išsaugomos praktiškai visos vertingos medžiagos.


 
Liofilizacija pranašesnė už paprastą džiovinimą
Kaip vieną didžiausių liofilizacijos pranašumų pamini faktą, kad produktą galime liofilizuoti tuo metu, kai jis yra pats vertingiausias, t. y. prinokęs, turintis daugiausiai A, C, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų. Geriausias laikas uogom birželio ir liepos mėnesiais, daržovėm liepos-rugsėjo mėnesiais.
Dar vienas liofilizacijos privalumas yra tas, kad išlaikomas pirmykštis žaliavos tūris ir gaunama specifinė traški puri tekstūra. Pavyzdžiui, liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos ir cheminės sudėties, tik dešimt kartų lengvesnė, nes joje nelieka vandens, kurios braškių uogose yra apie 90 procentų. 

Liofilizuotų produktų kvapas, skonis toks pats kaip natūralaus, tik dar intensyvesnis, labiau koncentruotas.
Liofilizuoti maisto produktai, užpilti šaltu vandeniu per 2–3 min atgauna iki išdžiovinimo turėtas savybes.
Džiovinti vaisiai, uogos specialioje vakuuminėje pakuotėje išlaiko kokybę trejus metus, tačiau turi būti apsaugoti nuo drėgmės, dienos šviesos ir oro patekimo į pakuotę.

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti