Kad matytumėte pilną svetainę, prašome įjungti JavaScript palaikymą.
Enable JavaScript in your browser to see this website.
Включите JavaScript в своем браузере, чтобы увидеть этот сайт.
0
Jūsų krepšelis tuščias.
Iki nemokamo pristatymo Jums liko:€ 50
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

0

Glitimo mito paneigimas

 
Publikuota: 2025-07-22

  Naujas McMaster universiteto tyrėjų tyrimas parodė, kad daugelis žmonių, sergančių dirgliosios žarnos sindromu (DŽS), kurie mano, kad yra jautrūs glitimui ar kviečiams, iš tikrųjų gali nereaguoti į šiuos ingredientus.

 
 DŽS yra žarnyno sutrikimas, kuris paveikia maždaug 10 procentų kanadiečių – tai vienas didžiausių paplitimo rodiklių pasaulyje, remiantis Kanados virškinimo sveikatos fondo duomenimis. Jis gali būti sutrikdantis ir sekinantis, o jo pagrindinė priežastis neaiški.
 
 Tyrimas, paskelbtas 2025 m. liepos 21 d. žurnale „The Lancet Gastroenterology and Hepatology“, apėmė dalyvius, kuriems kliniškai diagnozuotas DŽS ir kurie teigė, kad geriau jaučiasi laikydamiesi dietos be glitimo. Šiems asmenims buvo duodami javų batonėliai, kurių sudėtyje buvo glitimo, pilno grūdo kviečių arba nė vieno iš jų – nežinant, kurie buvo kurie, atsitiktine tvarka.
 
 Tyrėjai nustatė, kad žmonių, patyrusių blogesnius simptomus, skaičius visose trijose grupėse, įskaitant placebo be glitimo vartojusią grupę, buvo panašus, o tai rodo, kad daugeliu atvejų simptomus gali lemti lūkesčiai ir įsitikinimai, o ne patys ingredientai.
 
Ne kiekvienas pacientas, manantis, kad reaguoja į glitimą, iš tikrųjų taip ir daro. „Kai kurie iš tiesų yra jautrūs šiam maisto baltymui, tačiau daugeliui kitų būtent šis įsitikinimas lemia jų simptomus ir vėlesnį pasirinkimą vengti glitimo turinčių maisto produktų.“
Premysl Bercik, McMaster medicinos katedros profesorė
 
 Kai dalyviams vėliau buvo pasakyta, kurie batonėliai sukėlė virškinimo trakto simptomus, dauguma jų nepakeitė savo įsitikinimų ar mitybos. Bercik teigia, kad išvados rodo, jog kai kuriems pacientams, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (DŽS), be mitybos patarimų, gali būti naudinga ir psichologinė parama bei individualizuota priežiūra.
 
 „Turime patobulinti šių pacientų klinikinį gydymą – tai toliau su jais dirbti, o ne tik sakyti, kad glitimas nėra simptomų priežastis, ir judėti toliau.“ Daugeliui jų gali būti naudinga psichologinė parama ir konsultacijos, kurios padėtų atsikratyti glitimo ir kviečių stigmos ir saugiai vėl juos įtraukti į savo mitybą.“
 
 Taigi tyrimas atskleidžia, kodėl daugelis žmonių, sergančių dirgliosios žarnos sindromu, ir toliau vengia glitimo, net jei tai nebūtinai yra tikroji jų simptomų priežastis. Pasak tyrėjų, psichologinis reiškinys, žinomas kaip nocebo efektas, kai vien neigiami lūkesčiai gali sukelti tikrus simptomus, gali būti iš dalies to priežastis. Bercik teigia, kad galingas socialinės žiniasklaidos ir internetinių bendruomenių vaidmuo taip pat gali kurstyti idėjas, kad glitimas yra žalingas.
 
 „Internetas daro didelę įtaką. Daugelis pacientų skelbia, kaip blogai jaučiasi dėl glitimo. „Žinoma, tai daro įtaką kitiems“, – sako Bercik, pridurdamas, kad kai kuriems žmonėms, gyvenantiems su dirgliosios žarnos sindromu (DŽS), glitimo vengimas yra būdas kontroliuoti savo situaciją.
 
 „Tęsiant dietą be glitimo, pacientams gali būti suteiktas veiksmingas būdas bandyti kontroliuoti savo simptomus, nors tai reiškė laikytis nereikalingų dietos apribojimų.“
 
Tyrimui atlikti mokslininkai sukūrė atsitiktinių imčių, dvigubai aklą, fiktyviu būdu kontroliuojamą kryžminį tyrimą. Tai reiškia, kad nei 29 dalyviai, nei tyrėjai nežinojo, kuris batonėlis buvo vartojamas bet kuriuo metu. Po kiekvieno iššūkio dalyviai pranešė apie savo simptomus, o išmatų mėginiai buvo analizuojami siekiant objektyviai įvertinti glitimo suvartojimą.
 
Nors dauguma dalyvių teigė, kad valgė glitimo arba kviečių batonėlius, laboratoriniai tyrimai parodė, kad daugelis to nedarė. Tyrimo duomenimis, tik apie trečdalis iš tikrųjų laikėsi dietos pagal nurodymus, o tai rodo, kad kai kurie galėjo praleisti batonėlius, kad išvengtų simptomų.
 
Tyrimą finansavo Kanados virškinimo sveikatos fondas ir Celiakijos ligų tyrimo draugija.
 
Šaltinis

Seiler, C. L., et al. (2025). Effect of gluten and wheat on symptoms and behaviours in adults with irritable bowel syndrome: a single-centre, randomised, double-blind, sham-controlled crossover trial. The Lancet Gastroenterology & Hepatologydoi.org/10.1016/S2468-1253(25)00090-1

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti