Daugelis galvoja, kad variniai indai yra arba prabanga, arba atgyvena. Tačiau tuo pat metu geriausia virti ir laikyti vandenį yra variniuose induose. Ne veltui restoranuose naudojami tik variniai indai. Tam yra rimtų priežasčių.
Varinių indų privalumai
Pagrindinis ir neginčijamas pranašumas yra antibakterinis poveikis. Prisiminkite, kad senovėje vanduo buvo dezinfekuojamas, kurį laiką laikant jį variniame inde. Nenuostabu, kad varis sugeba kovoti su grybais ir bakterijomis, patekusiais į maistą.
Kitas varinių indų privalumas yra didelis jų šilumos laidumas. Ir jos dėka gaunama šiluma tolygiai pasiskirsto indų paviršiuje, o antibakterinis poveikis paruošiamas daug greičiau ir geriau. Todėl tokiuose induose geriau virti uogienę, padažus.
Pagal tradicinę rytų, ajurvedos mediciną vario puode įpiltas vanduo yra labai naudingas sveikatai:
1. Reguliuoja virškinimo sistemą.
2. Skatina greitą žaizdų gijimą.
3. Kontroliuoja inkstų ir kepenų veiklą.
4. Slopina senėjimo procesą.
5. Aktyvina nervų sistemą ir smegenų veiklą.
6. Tai turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
7. Reguliuoja skydliaukę.
8. Skatina melanino susidarymą.
9. Skatina geležies, reikalingos mažakraujystei, absorbciją.
Varinių indų trūkumai
Nepaisant neginčijamų pranašumų yra ir neigiamų pusių:
1. Metalas oksiduojasi reaguodamas su rūgštimis, kurios yra maisto produktų ir patiekalų dalis, o susidarę junginiai yra kenksmingi žmogaus organizmui.
2. Maisto jame negalima laikyti dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių oksidacijos.